הלכות ברכת האילנות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 27/03/17 21:12 כט באדר התשעז

שאלה

שלום הרב, אוכל לקבל קיצור הלכות ברכת האילנות?

תשובה

בשמחה. הנה-

ברכה מיוחדת תיקנו חכמים לציון ההודאה לַבורא על השפע שנתן לנו בעולם הטבע, לקראת פריחת האביב.

[נוסח הברכה]: "בָּרוּךְ אַתָּה ה´, אֱלֹהֵֽינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁלֹּא חִסֵּר בְּעוֹלָמוֹ כְּלוּם, וּבָרָא בוֹ בְּרִיוֹת טוֹבוֹת וְאִילָנוֹת טוֹבוֹת, לֵהָנוֹת בָּהֶם בְּנֵי אָדָם".

מברך כשרואה את האילנות [בזמן הפריחה], אך אם הפירות כבר גדלו - לא יברך.

בדיעבד- אם ישנם ניצנים לצד הפירות, אפשר לברך.

הברכה היא בראיית [עץ פרי] בלבד, שצומחת ברכה משמעותית מן הפרחים, שיגדלו בעתיד לפירות.

לכתחילה מברכים על ראיית [שני אילנות] לפחות, אבל אפשר לברך גם על עץ בודד.

מצד הדין, אפשר לומר את הברכה גם אחרי (או לפני) חודש ניסן, כל זמן שרואה אילנות בפריחתם. [וזריזים מקדימים] לראש חודש ניסן.

לדעת רוב הפוסקים מותר לברך ברכה זו בשבת. יש מיעוט שמקפיד לא לברך ברכה זו בשבת.

גם [נשים מברכות]. שהרי אין זו מצווה התלויה בזמן, אלא בתופעת טבע.

בספרי המקובלים הפליגו מאוד במעלת ברכה זו, שעל ידה נעשים תיקונים גדולים.

חודש טוב מלא בבשורות טובות לכל עם ישראל!