למה לא מברכים "על שתיית 4 כוסות?"

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 26/03/17 12:14 כח באדר התשעז

שאלה

להאם חייבים לשתות 4 כוסות בליל הסדר? ומה לא מברכים "על שתיית 4 כוסות"?

תשובה

ב"ה

שלום.

שאלה יפה!

אכן יש חיוב לשתות 4 כוסות במהלך קריאת ההגדה וחייבים במצווה זו גברים ונשים וילדים מעל גיל מצוות.

ולעצם השאלה נפסקה ההלכה בשולחן ערוך או"ה סימן תע"ב סעיף ח שצריך לשתות 4 כוסות על פי סדר ההגדה [ואם שתה את הארבע כוסות בזה אחר זה לא יצא ידי חובה.]

ולכן לא ניתן לברך "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על שתיית ארבע כוסות" כי לא שותים אותם זה אחר זה אלא יש הפסקה בין שתיית כל כוס וכוס.

טעם נוסף הוא מפני שעל שתיית הכוס הראשונה אנו מסדרים את הקידוש .

אגב, החיוב לשתות ארבע כוסות נלמד בתלמוד מ4 לשונות של גאולה שכנגדן אנו שותים 4 כוסות והוצאתי והצלתי וגאלתי ולקחתי ואנו מכינים כוס חמישית כנגד לשון הגאולה של "והבאתי" ונוהגים לומר עליה את סוף ההגדה ולהשאירה בשלמותה ולעשות עליה את הקידוש של יו"ט בבוקר.

ולכן באמת באמת יש 5 לשונות של גאולה שעדיין לא זכינו

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.