האם יש סיכוי לקיום אלילים

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 27/03/17 19:11 כט באדר התשעז

שאלה

האם קיימת אפשרות לקיום אלילים כי ישנם הרבה מקורות עתיקים בדומה לתנך התומכים בטענהה זאת

תשובה

שלום רב,

אני מבין משאלתך שכוונתך לאלילים כיישויות עצמאיות, כמו אודין (מהמיתולוגיה הנורדית), שיניגאמי (אל המוות במזרח) וכד´.

בפשטות, היישויות הללו אינן קיימות.אם כן, מהיכן הגיעו כל הרעיונות הללו לראש של האנשים?

אנשים, גם כיום, ניצבים בפני העולם וצריכים להתמודד עם כוחות חזקים מאוד ביחס אליהם: רעמים, מוות, סופות. אנשים גם נזקקים לאוכל על מנת לחיות ולכן יש בהם תפילה, רצון, כמיהה למשהו שיביא להם אוכל (כמו משחקים אצל ילדים - שעושים מחוות או אומרים אמירות להביא להם מזל).

מכיוון שכך אנשים מאנישים (עושים האנשה, יוצרים דמות) לאותם כוחות ומהם מפחדים או לחילופין אליהם מתפללים. ניתן לראות שההאנשה הזו מתשנה מתרבות לתרבות (למשל, מוות: השיניגאמי שונה לגמרי מה-grim reaper).

כלומר, הדמויות, היישויות הן המצאה של האנשים אבל הן נובעות מתוך נסיון להתמודד עם העולם.

לסיכום: האלילים, כיישויות, אינם קיימים, אבל הרעיון לישויות אלו נבע מהתמודדות האדם עם העולם.

אוסיף ואעיר, שבעבר בתקופת הנבואה, הרצון לקרבה לא-ל היה כל כך חזק שההתמודדות עם העולם וכוחותיו נותבה לאחד משני הכיוונים: עבודה זרה או נבואה. כך שכיום קצת קשה לנו לחוות את אותו רצון ליצור אלילים באותה צורה בה זה בא לידי ביטוי בעבר.

יש עוד שתי אפשרויות:

א) אולי היו באמת יישויות בעלות כוח כביר או מיוחד ואנשים התייחסו אליהם כאל אלילים.

ב) אולי היו אנשים גיבורים, או כריזמתיים שנרקמו סביבם אגדות עד שבמהלך הזמן האלילו אותם.