מאמר על שדים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 20/03/17 14:30 כב באדר התשעז

שאלה

שלום הרב ותודה מראש

אני כותב מאמר על שדים, אם הם קיימים או לא קיימים.

יש הרבה חומר והמאמר כמעט מוכן.

אבל אחרי שהבאתי דעה שאין שדים, אני חושב שאולי צריך לכתוב הסתיגות ממנה כי בכל זאת איך אפשר להגיד שאין שדים כשיש הרבה מקומות שכתוב שיש שדים ולהתעלם מהם.

מה דעת הרב לגבי הדעה הזאת, להשאיר אותה ככה ולתת לקורא לבחור?

טל

תשובה

שלום

ראוי לכתוב את כל הדעות של רבותינו הראשונים.

אמנם תוסיף בהדגשה את דברי הרדב"ז בשו"ת שלו חלק ג סימן תה- "ולא תחשדני מפני שכתבתי לשון המאירי, שאני מכחיש מציאות השדים, כי אני מאמין בכל דברי חז"ל, אפילו שיחה קלה שלהם, כל שכן שהכתובים פשטיהם מורים על מציאותם". זו כעין הבהרה כפי שרצית לכתוב, שאין הסכמה לשיטה זו.

בהצלחה