האם באמת צריך לשים גרביים?האם זה רק הידור או שזו ההלכה היבשה?והאם מות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/03/17 11:29 ב בניסן התשעז

שאלה

בחורף אני נוהגת לשים גרביים,אבל בקיץ ממש חם לי עם גרביים . האם אני יכולה לשים חצאית ארוכה כתחליף? אני רוצה לדעת את כל הדעות- ספרדי ואשכנזי.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

את מה שמתחת לברך ניתן לכסות, כאמור, על ידי גרביים או גרביון, וכך הרגל כולה עד לקרסול תהיה מכוסה. זוהי אכן דעת רוב הפוסקים. אולם לדעת אחד מגדולי הפוסקים האחרונים, בעל הפרוש החשוב על שולחן ערוך חלק אורח חיים - המשנה ברורה (מ"ב עה, סק"ב), השוק הוא החלק העליון של הרגל, מתחילת הרגל ועד לברך, מה שנקרא בפינו ירך. וממילא אם השוק נגמר בברך, אין חיוב לכסות את מה שמתחת לברך, לא על ידי שמלה ולא על ידי גרביון.

ולמרות שבעל המשנה ברורה בעמדת מיעוט, הואיל ופסקיו התקבלו בישראל, רבות נוהגות כמותו, ואי אפשר להתעלם מדעתו ולומר, שאלו שאינן לובשות גרביון עוברות על ההלכה, שהרי יש להם פוסק גדול שעליו הן יכולות לסמוך. אולם ודאי שלכל הפחות, גם לדעתו המקילה של המשנה ברורה,

צריך ללבוש שמלה שתגיע אל מעבר לברך, כך שבכל מצב הברך תשאר מכוסה (עיין גן נעול 37 ; הליכות בת ישראל ע"א).

מתוך שיעור מפורט של הרב א. מלמד שליטא

http://www.yeshiva.org.il/midrash/1830