ציונות דתית (קו וגוש)

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/03/17 12:38 טז באדר התשעז

שאלה

שלום הרב.

רציתי לשאול שאלה בנוגע לעניין של ה"קו" וה"גוש".

אני יודע שיש כל מיני הבדלים בינהם. אחד ההבדלים בינהם זה היחס ל"תרבות המערב".

רציתי להבין את ההבדל הזה יותר לעומק. במה הם חלוקים בנושא זה?

שאלה נוספת זה ההבדל בינהם לעניין של צפייה בסרטים. הבנתי שה"גוש" לא אומרים שאסור לעומת ה"קו".

הרי הקימו את בית ספר "מעלה" של סרטים.

מה בדיוק דעת ה"גוש" בעניין צפייה בסרטים?

אם הם מתירים איך הם מסבירים את העניין שכתוב "ובחוקותיהם לא תלכו"?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

אני מבין את הרצון שלך לעסוק בנושאים חשובים אלה
אלא שזרמים רוחניים מחייבים בירור ארוך ויסודי, ולא כל כך מתאימים לדברים קצרים שהם מטבעה של המדיה הזו. מה עוד שאני לא יכול להיות דובר של אף אחד מהצדדים, שהלוא ראשי ישיבת הר עציון וראשי ישיבת הר המור צריכים להביע את עמדתם שלהם.
לפיכך, מה שאני יכול לעשות הוא רק לכתוב את ראשי הפרקים של מה שאני מבין:
במילים "תרבות המערב" אנחנו בדרך כלל מתייחסים לזרמים תרבותיים שמתחוללים בעת הזו בעולם האירופאי והאמריקאי. הכוונה כיום היא בעיקר לפוסטמודרניזם, לפירוק של המבנים השונים (כגון המשפחה), ליחסיות, להכרה ברב תרבותיות וכדו'.
ממשנת הרב קוק זצ"ל למדתי כי בכל מה שמתחולל בעולם מעורבבים אורות וצללים. יש בתרבות המערב צללים גדולים, ואנחנו רואים תוצאות בעייתיות רבות בעולם בו נשברה התפיסה הכוללת הזו. בד בבד, יש גם הרבה אורות, בכך שהאמיתות נעשות מורכבות יותר ועשירות יותר, שישנן אפשרויות יותר מגוונות להתקשר ולהידבק בריבונו של עולם, ושאכן יש מקום נרחב למבט הסובייקטיבי.
על כן, כל אמירה של יחס "חיובי" לתרבות המערב או יחס "שולל" לתרבות המערב נראית בעיני חסרה, שכן היא לא מבחינה בין דברים שטוב שנתקשר בהם ובין דברים שצריך להתרחק מהם.
הדבר נכון גם ביחס לסרטים. אני לא רואה ערך גדול בתפיסה קטגורית, של "אסור" או "מותר", אלא של "גבוה" ו"נמוך". כשיש תופעה תרבותית גבוהה – אפשר להתברך ממנה, וכשהיא נמוכה – גם אם היא לא סרט אלא (להבדיל) תורה נמוכה – אפשר להתקלקל ממנה.
אין לזה כל קשר ל"ובחוקותיהם לא תלכו".
אלו ראשי פרקים בלבד, ואם תרצה לפתח אותם – אשמח.

כל טוב