הגעלת כלים - בשר וחלב

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 10/03/17 03:43 יב באדר התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

בהלכות פסח בקש""ע, סימן תנה, מח נאמר: ""אין להגעיל כלי בשר וכלי חלב בבת אחת, אלא כשאחד מהם אינו בן יומו, ואם שניהם בני יומן יגעילם בזה אחר זה.""

להלן שאלתי.

1. אני זוכר שבשנה שעברה היה מקום מיוחד להגעלת וליבון כלים בעיר. לא זוכר לי שהיו שני מסלולים הפרדה לכלי בשר ולכלי חלב. האם יש עם זה בעיה ולא פועלים נכון? גם לא זכור לי שפרסמו ימים להגעלת חלבי וימים לבשרי או שהיתה כל הפרדה כלשהי.

2. אולי הכוונה של ההלכה שכן אפשר להגעיל באותו סיר עם מים רותחים, אבל כל פעם ששמים את הכלים, לא לשים יחדיו בשר וחלב אלא קודם כלים של בשר למשל, ואחרי שמוציאים אותם להכניס כלים של חלב? ואז בעצם זה באחריותי לבצע את החלוקה בין הכלים לפני שאני מגיש אותם לאותו אדם שעוזר לבצע את ההגעלה?

תודה

תשובה

באפון פשוט כשמביאים כלים להגעלה, הם צריכים להיות 'אינם בני יומן', כלומר, שעברו 24 שעות מהשימוש האחרון שלהם.
מכיון שבהגעלות הגדולות חוששים שאולי מישהו יביא כלים שהם 'בני יומן', אז מוסיפים בדרך כלל גם חומר פוגם למים.
בשני האופנים הללו (כלים שאינם בני יומן, והוספת חומר פוגם) מכיון שממילא הטעם שייפלט מהכלים יהיה פגום, אין צורך להפריד בין כלים חלביים לבשריים.
כל טוב