קריאה בתורה בתענית ציבור

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 09/03/17 09:35 יא באדר התשעז

שאלה

מדוע קריאה בתורה של תענית ציבור קודמת לקריאה של שני וחמישי?

תשובה

הכלל של תדיר ואינו תדיר תדיר קודם הוא העומד ביסוד שאלתך, ולכן שאלתך במקום.
אולם לכלל זה (כמו לכל כלל אחר) יש יוצאים מהכלל. אחד היוצאים מהכלל בנידוננו, הוא מצוות היום. וכמו שאם ראש השנה (או כל חג אחר מהתורה) חל בשבת איננו קוראים את פרשת השבוע אלא את פרשת החג, שחביבה מצווה בזמנה והיא דוחה את התקנה לקרוא את קריאת פרשיות השבוע, כך גם כאן.
זאת ועוד עיקר התקנה היא מיסודו של משה רבינו ע"ה, ומטרתה היתה כנגד שלא יעברו על עם ישראל ג' ימים ללא תורה שנאמר: 'וילכו שלושת ימים במדבר ולא מצאו מים' ואז הגיעו ל'וילונו העם'. לכן כל שקוראים בתורה יוצאים ידי חובת התקנה. אמנם ברור שאין לחרוג מהמנהג לקרוא את פרשת השבוע הנוכחית סתם ללא סיבה מוצדקת כגון זו, וסיבה מוצדקת היא כל מה שתיקנו לנו חז"ל: הם תיקנו מה לקרוא וממילא בידם היה כח וסמכות להחליט בקרים מסויימים משנים את קריאת התורה. זטת בדיוק הסיבה שלמרות גודלו של יום העצמאות איננו מוציאים ספר תורה (אא"כ יום העצמאות חל בימים ב' או ה') ואיננו מייחדים קריאה מיוחדת בתורה ליום זה על אף גודלו ומשמעותו הניסית הרחבה, שהיום אין בידינו הסמכות לכך.

בברכה רבה