כללית

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 25/02/17 21:28 כט בשבט התשעז

שאלה

שלום הרב!

יש לי שאלה...

חברה שלי רצתה לקנות צעצוע מסוים היא ביקשה ממני שאלך לקניון ביחד איתה כי היא לא רצתה להסתובב לבד בקניון. כשהגענו לחנות ראינו מבצע על המוצר הזה "אחד בשלושים שתיים בשלושים וחמש" אז אמרתי לחברתי: "תקשיבי, את תקני ב30 ואני אקנה ב5 וככה יהיה גם לי" והיא ענתה לי: "אם את רוצה את צריכה להתחלק איתי חצי חצי"

מה עלי לעשות?

תשובה

שלום וברכה,

אין חיוב מצד ההלכה לכפות על השני ולצרף אותו לקנייה עבור קבלת המבצע. ולכן, אם חברתך לא מעוניינת לצרף אותך לקנייה מבלי שישתלם לה הבחירה בידיה.

*************
להרחבה

באופן כללי יש כאן שני עניינים המצריכים עיון:

1. זה נהנה וזה לא חסר - כאשר צד אחד מרוויח מבלי שהצד השני מפסיד, אז זוהי מידה טובה להתנהל בה. החברה יכולה לומר כי יכול להיגרם לה חיסכון אם שתיכן תקנו ואז יכולה לטעון כי לא מתקיים כאן דין זה.

2. ניתן ללמוד מהדין הכללי של "ועשית הישר והטוב", כי במקום שבו שני הצדדים יכולים להרוויח יש לפעול בדרך הזו.