תענית אסתר

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/02/17 10:33 כו בשבט התשעז

שאלה

השנה חלה תענית אסתר ביום חמישי (מוקדמת עקב השבת).

בדיוק ביום זה יש לי מבחן חשוב באוניברסיטה והצום מאד יקה עלי.

האם ניתן להחליף את הצום מיום חמישי ליום רביעי או ששי כיוון שממילא אינו בזמנו המקורי?

תשובה

לשואל שלום
כתב הרמ"א , שכואבי עיניים שמצטערים הרבה לא יתענו, וישלימו את הצום ביום אחר. וכוונתו על פי רוב האחרונים, שאף שאינם נחשבים חולים, כיוון שהם [מצטערים], מותר להם להשלים את הצום ביום אחר.
במקרה שלך, אין כאן צער גופני או קושי לצום. מצד אחד הצום מקשה על המבחן כפי שכתבת, מאידך- המבחן מקשה על הצום. לכן [עליך לצום] כרגיל, והשם הטוב ישפיע את הישר בעיניו, ואולי יש שליחות במועד ב'.
בנוסף, יש לי חבר שהיה לו מקרה דומה בצום עשרה בטבת, הוא פנה אל הרקטור באוני' חיפה, ואישרו לו מועד ג' באם יהיה בכך צורך.
בהצלחה רבה!
(מקורות: שולחן ערוך אורח חיים סימן תרפו סעיף ב)