תענית דיבור

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 16/02/17 11:59 כ בשבט התשעז

שאלה

לכבוד הרב יש לי שאלה על תענית דיבור.

אומרים בשם מקובלים שתענית דיבור יותר גדולה מתענית מאוכל.

אני לא מבין למה. וגם לא יודע מה המקור של המקובלים האלה.

מחכה לתשובתך.

תודה.

תשובה

שלום

תענית דיבור מעלה את הכח המדבר, ותענית אוכל מעלה את כח הבהמי.
עליית כח המדבר גבוהה יותר, אם כי היא יכולה להיעשות כראוי רק לאחר שאדם כבר שולט בכח הבהמי שלו. שלא ישתוק מחד ויאכל בתאווה מאידך.
נראה לענ"ד שמקורם של בעלי הסוד שסברו כדעה זו, מכך שיריחו נכבשה בתענית דיבור כמבואר ביהושע פרק ו, ובזה הדבר נעשה נס מעל ניסים רבים שנעשו בתעניות אכילה ושתיה.
ואמנם רלב"ג הסביר שהכוונה לשתיקה על מנת שלא יכו אותם היושבים על החומות שידעו היכן הם סובבים, אך ניתן להבין זאת גם כעין תענית דיבור לכפרה.
וכעין זה במשנה 'לא מצאתי לגוף טוב משתיקה, וכל המרבה דברים מביא חטא'.

כל טוב