קריאת מגילה דרך הטלפון

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 15/02/17 19:48 יט בשבט התשעז

שאלה

אם יש אנשים שאינם יכולים להגיע לבית כנסת, וכן אין איש בסביבתם שיבוא לקרוא להם מגילה בביתם, האם ניתן לקרוא להם בסקייפ? טלפון, וכו?

תודה

אהרן

englewood, new jersey

תשובה

שלום וברכה

בנושא זה רבו הדעות.
אני סובר שאי אפשר לצאת ידי חובה בסקייפ, טלפון וכדו'. בשל העובדה שלמעשה מדובר באותות אלקטרוניים שמתורגמים על ידי המכשירים, ולא בקולו של אדם.
כך כתב גם הרב עובדיה יוסף זצ"ל: http://halachayomit.co.il/he/ReadHalacha.aspx?HalachaID=3686
אני יודע שיש מקילים בנושא, אולם דבריהם אינם נראים.
שאלה בפני עצמה היא זו: בהנחה שלא יוצאים ידי חובה - האם בכל זאת לעודד בכל זאת להיות שותפים בקריאת מגילה על ידי האזנה לה.
לכאורה התשובה היא שכדאי לעשות זאת, לפחות בשביל הרגשה טובה של שותפות. אולם הסכנה היא שזה ייתפש כדרך לגיטימית לצאת ידי חובה, ואנשים לא יבחינו שהדבר נעשה רק לטובת התחושה ולא כעיקרון הלכתי. אנחנו מוצאים דיון דומה לזה בהרבה מקומות, ולמשל הגמרא פוסקת שאם לא מצא אתרוג לא יביא רימון או פריש מסיבות דומות.
על כן, רק אם ניתן לוודא שברור לכולם שהשמיעה דרך הרדיו או הסקייפ היא לתחושה בלבד ולא ליציאה ידי חובה - כדי לעודד זאת.

כל טוב