שינוי מקום תפילה ביום הפטירה קדיש

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 11/02/17 19:47 טו בשבט התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

בשבוע הבא יתקיים אזכרה של אבא שלי ז"ל ובבית הכנסת שאני מתפלל בו יש מישהו שאמור לעלות שביעי בשבת וגם מפטיר.

רציתי לדעת האם אני צריך להתפלל בבית כנסת אחר כדי לעלות שביעי ולהגיד קדיש או להישאר באותו בית כנסת ולעלות שישי ולהגיד קדיש ביחד עם העולה השביעי.

תודה רבה!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואל שלום
תהא נשמת אביך צרורה בצרור החיים. אמן.
באופן בסיסי, יש [מצווה להתפלל בבית הכנסת שלך בקביעות], ואין לשנות את מקום התפילה בלא צורך. עניין זה נלמד מאברהם אבינו עליו השלום, "וַיַּשְׁכֵּם אַבְרָהָם בַּבֹּקֶר אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר עָמַד שָׁם אֶת פְּנֵי ה´", משמע שהיה לו מקום קבוע שהיה עומד בו לפני ה´ ".
קביעות המקום לתפילה מראה כי הקשר אל הקב"ה מוחלט, קבוע ויציב.
לכאורה, במקרה שלך התעורר [צורך], והוא אמירת קדיש לאחר הקריאה או עליית מפטיר.
ראשית כל - ניתן למצוא פתרונות נוספים במסגרת הקיימת:
א. באם אתה מוכשר לכך - הֶיה [חזן] בתפילה.
ב. עליית ´סמוך למשלים´ ואמירת חצי הקדיש יחד עם העולה משלים.
כמובן, [אם יש רב לבית הכנסת יש לשאול את פיהו].

בכל מקרה, לדעתי [אין לשנות את מקום התפילה הקבוע בשל כך]. ועילוי נשמת אבא ז"ל תהיה בשמירת ההלכה החשובה הזו שמראה על הקשר האמיץ עם בורא עולם.

(מקורות: בראשית יט,כז | שולחן ערוך אורח חיים סימן צ | מהרי"ל נתיב העבודה ד | פניני הלכה תפילה ג)

יהי זכרו ברוך.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן