מניין האיסור לקלל

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 09/02/17 14:21 יג בשבט התשעז

שאלה

שלום הרב

אני עושה בכיתה שלי מצגת על קללות וניבולי פה

אולי הרב יוכל לתת לי כמה מקורות ביהדות שמדברים על העניין והחומרה של זה?

תודה

תשובה

לשואל שלום
אשריך שזכית. משימה חשובה.
להלן מקורות בנושא אסור לקלל:
מהתורה:
א. ה´ מבטיח לאברהם ולזרעו: "וַֽאֲבָֽרְכָה מְבָרֲכֶיךָ וּמְקַלֶּלְךָ אָאֹר" (בראשית פרק יב). מכאן שהמקלל יהודי נקרא ארור.
ב. שמות פרק כא: "מְקַלֵּל אָבִיו וְאִמּוֹ מוֹת יוּמָֽת". הדברים ברורים. ושוב בספר ויקרא פרק כ: "אִישׁ אִישׁ אֲשֶׁר יְקַלֵּל אֶת אָבִיו וְאֶת אִמּוֹ מוֹת יוּמָת אָבִיו וְאִמּוֹ קִלֵּל דָּמָיו בּֽוֹ".
ג. שמות פרק כב: "אֱלֹהִים לֹא תְקַלֵּל וְנָשִׂיא בְעַמְּךָ לֹא תָאֹֽר". כאשר הכוונה במילה "אלהים" היא ´דיין´. ורש"י לומד מכאן [לכל אדם] שהרי כתוב ´בעמך´.
ד. ויקרא פרק יט: "לֹֽא תְקַלֵּל חֵרֵשׁ". רמב"ן לומד מכאן לכל אדם בישראל. החל מחרש ועד נשיא.
מהתלמוד:
א. גמרא תמורה דף ג עמוד ב: המקלל בפני חבירו עובר בזה גם משום האיסור החמור של ‘אונאת דברים’, וכן עובר בזה על מצוות עשה של ‘ואהבת לרעך כמוך’.
ב. פירוש התוספות במסכת סנהדרין דף סו עמוד ב דיבור המתחיל ´מאי´.
מההלכה:
א. בספר שולחן ערוך חלק חושן משפט סימן כז כתוב שיש איסור מן התורה לקלל כל אדם בשם השם. ואם קילל בלא שם השם – יש איסור מדברי חכמים.
ב. הטעם שאסרה התורה לקלל- לא רק מחמת המקולל ששומע ומצטער, אלא גם שהתורה הקפידה שלא יקלל אדם את חבירו, וירגיל נפשו לכעוס ולנקום.
טעם נוסף- בגלל שאמרו חז”ל שברית כרותה לשפתים.
ועוד- לעולם ירגיל אדם את לשונו לדבר בצורה נקיה.
מקורות נוספים: רמב”ם ספר המצוות שיז | ספר החינוך מצוה רלא.
ממליץ לך לעיין עוד באתר עולמות, בכתובת: http://olamot.net/node/1844.
זאת התשובה בתחום ההלכתי.
ולתשובה בתחום הנפשי, ראה:
https://www.kipa.co.il/ask/show/60656