קיר תמך בין 2 מגרשים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 05/02/17 20:18 ט בשבט התשעז

שאלה

שלום רב,

ב"ה בניתי ביית לפני יותר מארבע שנים, כעת השכן שלי רוצה לבנות במגרש הסמוך אלי שאלתי היא כזו:

ההר בו בניתי את ביתי נמצא בגובה מסויים נקרא לו גובה-0 כדי לבנות את ביתי במפלס עם כל השכנים הייתי צריך לבנות מסלעה בגובה של כ- 4 מטרים.

השכן שלי עכשיו רוצה לבנות בשורה מתחתי (בשורה שלו אין מישהו שבנה בגובה שהוא רוצה לבנות) הוא מגובה -0 רוצה להנמיך את המגרש שלו לגובה מינוס 6.

ברצוני לדעת האם:

1. מותר לו להנמיך את המגרש לו צמוד לקיר תמך שאני בניתי במגרש שלי אם חפירתו יכולה להזיק למסלעה שבניתי?

2. בין אם מותר לו ובין אם הוא צריך להרחיק ולחפור האם הוא יכול לכפות עלי תשלום על בניית הקיר מגובה 0 עד גובה מינוס 6?

3. אם הוא יכול לכפות עלי- האם אני יכול לחייב אותו לבנות קיר בעלות נמוכה או שאני צריך להשתתף בעלות בקיר שהוא רוצה בו? כגון אם אני רוצה מסלעה והוא רוצה קיר תמך אני רוצה פועלים שאינם יהודים והוא רוצה יהודים?

תודה רבה

והמון הצלחה

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

אינני יודע את הפרטים, ועל כן תחילה יש לברר במועצה והתכנון מה ההנחיות במקרים אלו, וכל אדם שבא ליישוב מתנהג לפי ההנחיות של המועצה.
אם אין הנחיות, הכלל ההלכתי הוא שאסור לגרום לנזק לכותל של חברו, ועל כן על המזיק להרחיק עצמו, ונראה שאם הוא רוצה לרדת וזה לא נגרם בגללך הרי זה חוב שמוטל עליו, כיוון שאין זה קיר משותף לשניים אלא שהוא רוצה כעת לעשות קיר חדש אבל על פי התכנון המקורי לא היה מיועד להיות שם כותל כלל.

שבת שלום
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ