קדיש

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 23/01/17 18:22 כה בטבת התשעז

שאלה

שלום הרב, לפי הספרדים שעונים בקדש מיהא שמה רבה... צריך לענות עד דאמירן בעלמא. כ"ח תיבות ויש חלק מהמרוקאים שעונים עד דקודשא בריך הוא האם זה נכון? (ולא כתוב בעטרת אבות וש"ע)

תשובה

המנהג הטוב יותר לפי המקובלים הוא לענות עד דאמירנן בעלמא, ויש בזה כח' תיבות (מילים) וסמכו על הפסוק 'ועתה יגדל נא כח ה' כאשר דיברת'. כך פסקו רוב ככל גדולי הספרדים, וביניהם החידא, כף החיים, הבו איש חי, הבבא סאלי, הרב מרדכי אליהו ועוד.
הרב עובדיה יוסף זצל הביא להמליץ זכות על הנוהגים לענות עד דקודשא בריך הוא, ולכן כיום יש רבים שנמשכו אחרי דבריו, אולם גם הרב זצ"ל לא אמר שחובה לענות רק עד שם אלא שמי שעושה כן יש לו על מה שיסמוך, ולכן הטוב ביותר הוא לענות עד בעלמא.
גם במרוקו הרוב נהגו לענות כח' תיבות כדעת המקובלים, ולכן לא מצאת רמז לדבר בספרי מנהגי מרוקו.
אמנם יש לדעת כי מרוקו היתה ארץ רחבת ידיים, ובאופן כללי לא היה מנהג אחד מקובל על כולם, ובדרום נהגו בדברים מסויים, ובכזבלנקה בדברים מסויים, בפאס מנהגים מעט אחרים, בתפילאת (ההרים בדרום) מנהגים מעט אחרים וכד', אולם לעניין שאלה זו ברור שעדיף לנהוג כמקובלים ולצאת ידי חובת כל הדעות, ובפרט שהפשטנים לא חולקים על המקובלים.