מה צריך גניזה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 16/01/17 13:59 יח בטבת התשעז

שאלה

אילו דפים, חוברות, כתבים צריכים גניזה?

האם מאמרים שמצטטים פסוק שלם צריכים גניזה?

האם כל אותם דפים שמחולקים בבתי הכנסת בשבתות דורשים גניזה?

תשובה

לשואלת שלום
אכן יש הנוהגים כמו שכתבת, שעצם קיומו של פסוק מצריך גניזה. ולכן בהזמנות לחתונה וכד' [יגזרו את הפסוק והשאר ישליכו למיחזור].
הרב משה פיינשטיין זצ"ל, מגדולי התורה של הדור הקודם, כותב שהשאלה האם להשליך דף מסויים לגניזה או למיחזור תלויה ב[מטרת כתיבתו של אותו דף]. אם הוא נכתב לשם לימוד קבוע - יש לגונזו, ואם רק לזמן קצר - אפשר להשליכו בכבוד למחזור (עטוף בעוד נייר).
בהתאם לכך, דפי עבודה של בית ספר, וכן דפי פרשת השבוע (עלונים) – [אין צורך לגונזם], שהרי ברור שלא הודפסו כי אם על מנת שיקראו בהם באותו שבוע ואחר כך יניחו אותם בצד. [לכן יש להשליכם למכלים למיחזור נייר בכבוד]. וכך פסק למעשה רב היישוב טל מנשה הרב ראובן עוזיאל יצ"ו.
לכל אלו יש יוצא מן הכלל: [דפים בהם מוזכר שם ה' במלואו – טעונים גניזה].
(מקורות: שו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סימן לט)