האם לכל יהודי יש חלק לעולם הבא?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 14/01/17 20:48 טז בטבת התשעז

שאלה

שלום הרב. אני מנסה להבין האם יש חלק לעולם לכל יהודי באשר הוא.

עיינתי קצת ברמב"ם והבנתי שמי שאפיקורס אין לו חלק לעולם הבא. אם ניקח לדוגמא אדם שחטא הרבה מאוד והוא מאמין..

האם גם לו יש חלק לעולם הבא או שיש שלב מקדים גיהנום (בתור עונש כדי לכפר על החטאים) ואז הוא מגיע לגן עדן?

אני יודע שהשאלה קצת ילדותית אך חשוב לי להבין את המהלך הזה. תודה

תשובה

לשואל שלום
אכן, אמרו חכמינו: [כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא].
באופן בסיסי תשובה לשאלתך: השאלה היא [איזה חלק]. 'חלק' פירושו [שייכות] לעולם הבא.
ארחיב מעט: הרב קוק מסביר שכל יהודי ויהודי מתחבר לחלקו בעולם הבא על פי רמת קישורו לנשמה הישראלית הכללית, המקושרת לעולם הבא.
ואמנם, מופיע בהמשך המשנה יוצאים מן הכלל שאין להם חלק לעולם הבא. אלו יהודים חריגים. אדם העושה את העבירות החמורות המפורטות במשנה מתנתק מנשמתו הישראלית, וממילא מתנתק גם מהעולם הבא.
(מקורות: עולת ראיה קנ"ז)