מעשרות חומש

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 05/01/17 03:23 ז בטבת התשעז

שאלה

האם תרומת "חומש" חייבת להיות במדוייק, או שאפשר מעט יותר?

האם אני רשאי להפריש מהנטו כולל נסיעות או שחייב להפחית?

אני משתכר כ4700- 5100שח בחודש נטו כולל נסיעות, ביצעתי הוראת קבע חודשית על סך 1050 שח, האם זה בסדר והברכה של "חומש" תופסת, או חלילה לא ואף גרוע יותר גורם לעניות?

במידה וזה לא בסדר האם אני צריך להפחית את הוראת הקבע, ואין בזה תורת נדר, או שאשאיר את הוראת הקבע כרגיל, ואתנה שרק הסכום שיוצא בדיוק חומש הינו בגדר מעשרות והשאר בגדר צדקה או משהו אחר?

האם אני יכול לצבור בקופה כספים כאשר החומש עובר את ה1050 שח, ולאחר כמה חודשים שמצטבר אעביר להם, או שחייב להעיביר אליהם כבר באותו חודש

תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. נתינת מעשר כספים הוא מנהג חשוב ויסודי, אבל איננו חובה.
ב. נתינת חומש היא עין יפה, ועשירית היא עין בינונית.
ג. המנהג היום הוא לתת מעשר בלבד ולא חומש (20%). אמנם במקרה שיש עני בפנינו נותנים עד חומש, אבל במקרה רגיל יש לתת עשירית, ובייחוד במשכורות שאתה מזכיר שאיננה אפילו כממוצע במשק, נראה שאין צורך לתת יותר מעשירת.
ד. אם נתת הוראת קבע, יש להמשיך ולתת עד שתגמר ההוראה, כגון כל שנה או זמן הגבלה אחר. אם מצבך הכלכלי יורע (חלילה), תוכל להתיר מדין נדרי אונסים.
ה. אין חובה להעביר כל חודש, אבל זה נוח כדי לא לשכוח, אבל בפסוקים הוזכר שהיו עושים חשבון פעם בחצי שנה כדי לתת מעשר כספים.

שבוע טוב
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ