יחס היהדות לנשים

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 03/01/17 17:35 ה בטבת התשעז

שאלה

שלום הרב

אני עוסק בנושא  הפער בין הגבר לאישה בכל הקשור למצוות התורה והיחסה הכללי של היהדות לאישה.

היו לי כמ שאלות שאשמח אם תוכל לעזור לי בהם

1.מהו השוני המהותי בין הגבר לאישה?

2.מדוע האישה פטורה ממצוות עשה שהזמן גרמן?)(מצב שמותיר את עולם המצוות בידי הגבר בלבד)

3.למה מצוות שהאישה יכולה לקיים כגון הנחת תפילין אינו הותר לכלל הציבור אלא לאישה יחידית ולא לכלל(אם בכלל)

4.מה היחס שלנו לתפיסת העולם של נשות הכותל ?

אשמח אם תוכל לעזור וגם אם לא...

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

מקומה של האישה ביהדות גבוה יותר משל עולם הגבר, ולכן אין היא צריכה "סעד ותמך" כמצוות בפי שהגברים נדרשים. ולכן היא נפטרה במצוות שהזמן גרמן. (ע"פ המהר"ל).
ע"פ הסוד, בעוד הגבר נברא מהעפר וקיימת בו חומריות גדולה, האישה היחידה מכל הבריאה שנבראה מהצלע, ולכן היא במדרגה רוחנית יותר גבוהה.

כמו כן, בכדי לא להעמיס עליה בטיפול במשפחה הורידו ממנה חובות, אולם היא יכולה לקיים מצוות שהזמן גרמא אם היא משתוקקת לכך, וקיימת רק מחלוקת האם היא יכולה לברך. (שו"ע- לא, רמ"א - כן).

כאשר הנשים אינן פועלות מתוך יראת שמים, אלא דווקא מתוך התרסה ודרישה לשנות בבת אחת את הנוהג המקובל - יש לסלוד ממעשיהן. וצריך לבחון כל מקרה לגופו.

גם שינויים התלויים רק במנהג - צריכים להתבצע מתוך הסכמה רוחנית וחברתית.

להרחבה מציע לעיין בקישור הבא

https://www.kipa.co.il/ask/show/237363-מעמד-האישה-ביהדות

בשורות טובות

יוגב כהן
הר ברכה