יחס היהדות לנשים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 03/01/17 17:33 ה בטבת התשעז

שאלה

שלום הרב

אני עוסק בנושא  הפער בין הגבר לאישה בכל הקשור למצוות התורה והיחסה הכללי של היהדות לאישה.

היו לי כמ שאלות שאשמח אם תוכל לעזור לי בהם

1.מהו השוני המהותי בין הגבר לאישה?

2.מדוע האישה פטורה ממצוות עשה שהזמן גרמן?)(מצב שמותיר את עולם המצוות בידי הגבר בלבד)

3.למה מצוות שהאישה יכולה לקיים כגון הנחת תפילין אינו הותר לכלל הציבור אלא לאישה יחידית ולא לכלל(אם בכלל)

4.מה היחס שלנו לתפיסת העולם של נשות הכותל ?

אשמח אם תוכל לעזור וגם אם לא...

תודה רבה

תשובה

שלום

א. לשניהם אותו צלם אלהים, אך התפקיד בהוויה שונה. הגבר מצווה על עמל התורה ועמל העבודה, והאשה מצווה על הבניין הפנימי ´אם כל חי´, ´איה שרה אשתך הנה באהל- להודיע שצנועה היתה´.
הרמב"ם הדריך שהגבר יותר קרוב לצדדי השכל, והאשה לצדדי החוויה, והרב זצ"ל בעין איה כתב שיש בה גם מעלה של אינטואיציה בעוד לגבר יש מעלה בצד הקוגנטיבי המעשי.

ב. משום שכך ציווה ד´ בחכמתו העליונה. ויש לכך כמה טעמים אך הם אינן סיבות, אלא רק תוצאות לגזירה האלוקית. הטעמים שכתבו ראשונים הם שתהיה פנויה לעבודת גידול הילדים, משום שהיא כבר עליונה ואינה זקוקה לצירוף המצוות, מפני שדברים התלויים בזמן תלויים גם במקום לרוב ואין זה צנוע, ועוד.

ג. ד´ לא ציווה אותה להניח ולכן אין לה בזה מצווה. אך גם התנדבות כאינו מצווה ועושה, אסור בתפילין, משום שגופה אינו נקי פעמים רבות בשל הפרשות וגינאליות, ולכן אינה יכולה להניח גם אם רוצה להוסיף על עצמה מידות חסידות, וכפי שנפסק בשו"ע

ד. הנן עובדות את החוייה הדתית, ולא את מי שציווה עליה

כל טוב