אי אפשר להניח קצת את הראש? - דבר תורה לפרשת וישב

חדשות כיפה חברים מקשיבים 22/12/16 13:42 כב בכסלו התשעז

שאלה

אי אפשר לאפשר לבן אדם לשבת קצת ולנוח, לשים את הראש קצת אחרי הרבה תלאות? מה כבר ביקש? לשים את הראש קצת לנוח...

לא מגיע לו אחרי הרבה צרות שעבר בחיים?

יעקב אבינו ביקש לשבת בשלווה, קפץ עליו רוגזו של יוסף, כך אומר המדרש, מה רע לשבת קצת בשלווה?

יעקב אבינו רווה הרבה מאבקים, אחרי שלמד אצל שם ועבר 14 שנה, ברח מעשיו שרצה להרוג אותו וההתעסקות שלו עם לבן שעבד בשבילו עשרים שנה, רימה אותו ורב אתו, ורב עם המלאך, ועם הבנים שלו שמעון ולוי שהרגו את יושבי שכם, אחרי כל התלאות האלה, מה ביקש כבר יעקב? לשבת קצת לנוח...

אז למה לא בעצם?

מהי מנוחה? מנוחה זה לא לשים רגל על רגל, מנוחה היא שלב של שלמות, הפסקת הפעולה שלי להשתלם ולהתעלות, במנוחה האדם מתעלה מזיו השכינה, מהקב"ה, מנוחה אמתית יש בעולם הבא,

ואכן יעקב אבינו רצה לתקן את עולם, להוריד לעולם הזה את העולם הבא שכולו טוב וכולו מנוחה ושלמות, שלוות עולמים, "מנוחה שלמה שאתה הוא רוצה בה", יעקב ובניו ינוחו בו מנוחת אהבה ונדבה ומנוחת אמת ואמונה מנוחת שלום ושלווה והשקט ובבטח".

יעקב אבינו חשב שכבר הגיע הזמן להחזיר את העולם לתיקונו, לשבת בשלווה להגיע לרגע הזה, אחרי הולדת י"ב שבטי ישראל, וחזרתו לארץ ישראל, אין יותר שלם מזה,

אבל ה' אותת ליעקב אבינו: לא, לא סיימת את העבודה הגדולה שלך, תפקידך הוא להקים את עם ישראל, עם כל הסיבוכים שיש לו, עם כל מה שהוא יעבור, עם כל הצרות שלו, לא עת לשבת, לא הגענו אל המנוחה ואל הנחלה, יש עוד מה לתקן ולברר, יש סיבוכים בתוך המשפחה, יש סכסוכים בתוך המשפחה, ואת זה יעקב אבינו צריך לברר,

צדיקים נאמר עליהם שאין להם מנוח לא בעולם הזה ולא בעולם הבא שנאמר "ילכו מחיל אל חיל" ,

ליעקב אבינו יש תפקיד קריטי ביותר, הוא זה שיקים את עם ישראל, בשביל להקים ולייסד את עם ישראל, לדרגתו של יעקב אבינו אסור לנוח, כל דבר קטן שהאבות עשו, אצל עם ישראל, השפיע בגדול,

אברהם אבינו, מה שהוא עשה בעצמו, ה' בעצמו עשה לעם ישראל, ומה שאברהם אבינו עשה על ידי שליח, ה' עשה לעם ישראל על ידי שליח, כל מה שיעקב אבינו עבר, עובר עם ישראל.

בצבא לדוגמה, ככל שהדרג יותר גבוה כך האחריות היא יותר גדולה, וכך נדודי השינה יותר גדולים, לא דומה מפקד כיתה למפקד גדוד ומח"ט, כל החלטה שלהם היא קריטית,

כך גם אבות האומה כל החלטה