מתי נבראה נשמת האדם?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 20/12/16 23:04 כ בכסלו התשעז

שאלה

בע"הרציתי לשאול את הרב מתי נבראה הנשמה של האדם הראשון וכל הבעלי חיים, אם זה רגע לפני שהגוף נברא או כבר לפני זה ביום אחר.

אני מלמד את הפסוקים בימים הקרובים ולא מצאתי התיחסות מפורשת, ברמה שאוכל להסביר לתלמידים מתקדמים. תודה רבה.

תשובה

שלום

במדרש רבה מבואר שדעת רבי אלעזר היא שנשמת האדם נבראה ביום שישי, שנאמר בו 'תוצא הארץ נפש חיה'.
ודעת ריש לקיש היא שנשמת האדם נבראה טרם ששת הימים, שנאמר 'ורוח אלהים מרחפת', זו רוחו של אדם הראשון.
דעת רמב"ן באגרתו לרבינו יונה, שלא נחלקו ר"א ור"ל על המציאות, אלא על השאלה כיצד לדרוש את הפסוק 'אחור וקדם צרתני'. שניהם מסכימים שנשמת האדם נבראה טרם הבריאה החומרית של ששת הימים. ומסכימים גם על כך שהיא הופיעה במציאות ביום השישי, במדריגתה הנמוכה יותר עם שאר נפשות בע"ח.
אלא שזה מדגיש בדרשתו את בריאתה, זה מדגיש בדרשתו את הופעתה הנמוכה, ושניהם דרשו בזה את הפסוק 'אחור וקדם צרתני'.
דברי רמב"ן מופיעים בשו"ת הרשב"א רפד.

כל טוב