האם מטפל גוי יכול לקשור תפילין לחולה סיעודי?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 20/12/16 15:17 כ בכסלו התשעז

שאלה

בסד יש לאבא שלי מטפל גוי (הוא במצב סיעודי ) האם המטפל הגוי יכול להניח תפילין לאבא שלי? מצד אחד אני לא יכול להגיע כל בוקר אליו הביתה להניח לו תפילין ומצד שני בשביל מה נמצא שם המטפל אם לא בשביל לסייע לו ולהגיש לו עזרה.

אודה לתשובתך כבוד הרב.

תשובה

ב"ה

שלום.

ראשית נאחל לאביך שנים רבות נעימות וטובות מתוך בריאות אמן.

מותר למטפל הגוי לקשור את התפילין לאביך. אין בכך שום איסור שהרי המצווה היא שהתפילין יהיו מונחות על הזרוע ועל הראש. והקשירה וההידוק יכול להעשות ע"י גם מי שאינו מחייב בהנחת התפלין.

ויש תשובה של הרב צפי פסח פראנק זצ"ל בשו"ת הרב צבי חלק א סימן כג שסובר שהמצווה היא בהנחה ולא בקשירה ולכן על סמך דברי הגמרא במסכת עבודה זה דף לט שמותר לאישה לקשור תפילין לבעלה למרות שהיא לא מחוייבת בהנחת התפילין והקשירה עצמה היא לא חלק ממצוות הנחת תפילין.
עיין שם באורך.(התשובה דנה בעינייני חציצה בתפילין אבל לקראת סוף התשובה הוא מתייחס לנ"ל).

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.