מה עניין אגדות חז"ל בגמרא

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 19/12/16 21:39 יט בכסלו התשעז

שאלה

שלום הרב! אני הרבה פעמים נתקל באגדות כל כך מוזרות בגמרא. זה לפעמים מוציא אותי מדעתי. לשם מה האגדות האלו? למה הם ברוב הפעמים כלכך מוזרות ולא נשמעות הגיוניות? הכי מציק לי זה שהם נשמעות מוזרות אז אשמח אם תשים דגש על זה. תודה הרב:)

תשובה

שלום וברכה

הרמב"ם מסביר בהקדמתו לפרק חלק בסנהדרין כי מטרת אגדות חז"ל היא להעביר רעיונות עמוקים רק לחכמים, ולמנוע מהמון העם להיפגש איתם שמא תצא קלקלה בנושא.

לכן, נקודת המוצא היא שהאגדות - אינן בהכרח התקיימו במציאות, אלא בעלות מסרים רוחניים.
בשל כך, הרב קוק בספריו 'עין איה' נכנס לעובי הקורה בשביל לבאר את יסודות האמונה מהאגדות. וכן, בספרו 'מאמרי הרא"יה' הוא ביאר את אגדות 'רבה בר בר חנה' במסכת בבא בתרא.

ברכה והצלחה
יוגב כהן
הר ברכה