גזל

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 17/12/16 21:51 יז בכסלו התשעז

שאלה

שלום וברכה,

לא מיזמן קרה לי מיקרה לא נעים שמישהו בייש אותי

סתם ותבענו אותו והכסף שצריך להינתן לנו

בערך 20.000 ש"ח

ושמעתי שפיצוי זה גזל

רציתי לדעת האם באמת פיצוי זה גזל ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

בימינו אין דיינים סמוכים ועל כן כל דין שאין בו דין ברור אלא הערכות וקנסות אין פוסקים אותו. לעניין בושת ג"כ הוא מהדברים שאין אפשרות לפסוק אותו בימינו ולכן בתי הדין לא יורדים לשאלות אלו, אלא א"כ בית הדין רואה שפעולת הביוש היא תדירה ויש לתת סעד מיוחד שלא תעשה, ואז גם בתי דין פוסקים בשאלות אלו.
בכו"א אין ללכת לבתי משפט אזרחיים כדי לגבות דיני בושת אלא יש ללכת לפי דין תורה. ואפילו אם נתרצו שני הצדדים אין ללכת לדין תורה ובודאי במקום שלא התרצו. לקבל בושת בדין אזרחי יש בכך משום גזל, אלא א"כ בית דין נתן רשות לעשות כן. אבל בלא רשות בית דין אין מקום ללכת לבתי משפט אזרחיים.
אם כבר נתקבל הכסף או שיש להחזיר לתובע ואם אי אפשר יש לעשות בו צרכי רבים.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ