אחי היפראקטיבי ומציק לי המון: איך לשים גבולות

חדשות כיפה חברים מקשיבים 08/12/16 19:03 ח בכסלו התשעז

שאלה

שלום רב!

יש לי אח, שנה מעליי שאובחן כהיפראקטיבי ואגריסיבי או משהו כזה אף פעם לא ממש דיברו אתי על זה ישירות..

אני אוהבת אותו מאוד!! אבל הבעיה היא שהוא המון פעמים מציק לי בכוונה כמו ילד קטן! עושה דברים של ילד קטן (מקפץ לי בחדר, עושה שטויות של ילדים ועוד דברים נוראים מזה כדי לעצבן אותי, מקלל, מרביץ..) ואני באמת מנסה לשמור על קור רוח ולנסות להתעלם ולהגיד שזה לא נעים לי אבל הוא פשוט תמיד צוחק לי בפרצוף. יש לו קטעים שהוא מתחרפן. אבל שהוא תחת השפעת כדור הוא מדהים ומצחיק וילד טוב ותמיד מבקש סליחה על מה שהוא עושה לי.. וכ"כ קשה לי המעבר החד הזה. מהילד הטוב והמקשיב והאוהב והמגן לילד השובב, והמציק. ההורים אומרים לי תתעלמי תתעלמי הוא ילמד. אך אף פעם לא לומד.

תמיד גורם לי לבכות ואחרי שעות מבקש סליחה. אני חיה כך כבר 16 שנים.

אני לא רוצה להחזיר לו בקללות או להרביץ חזרה אבל אני לפעמים לא מתאפקת. וזה גורם לי לתסכול. אשמח אם יש לך עצה בשבילי.

תודה רבה!?

תשובה

נעמה יקרה!

קודם כל שולחת לך חיבוק גדול.
המצב שאת מתמודדת איתו אינו פשוט. מצד אחד את אוהבת מאד את אחיך, ומעידה שכאשר הוא תחת השפעת כדור ההתנהגות שלו טובה ונעימה לך.
מצד שני את חווה אותו הרבה מהזמן בתור אח מציק, פוגע, לא נעים..
ההבדל העצום הזה בין כביכול שתי הדמויות שלו יוצר קושי גדול. כמו כן זה שאת לא יודע בדיוק מה יש לו, והעובדה שההורים רוצים שתתעלמי ולא תתייחסי.
אין ספק שזה ניסיון לא קטן אבל לדעתי יש כמה נקודות שיכולות לעזור בהתמודדות.

[ידע זה כוח]
לעניות דעתי, אחד הדברים שכדאי מאד שתעשי זה לבקש מההורים שלך לקבל הסבר על המצב של אח שלך. להבין בדיוק מה יש, להבין מה סוג הכדור שהוא לוקח ואיך זה משפיע עליו.
בעולם הטיפול נהוג לדבר על דפוס אפר"ת- אירוע, פירוש, רגש, תגובה.
זה אומר שלמעשה כל רגש שאנחנו מרגישים נובע מפרשנות מסויימת לסיטואציה שקרתה. למשל- ראיתי גשם וחייכתי. זה אומר שאני מפרשת את זה שיש גשם כדבר משמח. מישהו אחר יסתכל על גשם ויהיה עצוב, מכיוון שהפרשנות שלו למקרה היא הפוכה.
לפעמים (וזה קורה הרבה) אנחנו נעלבים או כועסים מכיוון שאנחנו מפרשים מעשה של אדם אחר כמעשה פוגעני "בטח היא רצתה להעליב\לפגוע\לזלזל".
לדעתי, אם תדעי מה בדיוק המצב של אח שלך ולמה הוא מתנהג בצורה הזו, יהיה לך קל יותר לקבל את זה ולא להיפגע.
יכול להיות שמדובר במשהו מוחי שלא מתבצע כראוי אצל אחיך, ואין לו שליטה על זה.
יכול להיות שרק כאשר הוא עם הכדור הוא מתנהג כמו שהוא באמת.
אז הוא יכול להציק, ולקלל וכו´- אבל את תדעי בתוכך שהוא לא פוגע בך . הוא לא עושה זאת במטרה לפגוע או להעליב אלא יש לו מגבלה מסויימת שגורמת לו להתנהג בצורה הזאת.

[על אורות וכלים, ושברי כלים]
אפשר להסתכל על הנשמה בתור אור ועל הגוף והנפש בתור כלים.
כדי שהנשמה תוכל לגור באמת טוב בתוכנו, היא צריכה שהבית, שהכלים יהיו יציבים וחזקים.
לפעמים הכלים נשברים מכל מיני סיבות, והגוף או הנפש לא מתפקדים הכי טוב- ואז קצת קשה לראות את האור שבבן אדם.
לדעתי, הכדור שאחיך לוקח עוזר לו "לתקן" את הכלי . וככה את יכולה לראות את האור שלו. את מי הוא באמת.
תנצרי לעצמך בזיכרון את הרגעים האלה ותדעי שזה האופי שלו האמיתי, זו הנשמה שלו.
ובשאר הזמן , כאשר קשה – זכרי שהכלים שלו שבורים (לא באשמתו) וזה לא הוא באמת באמת.
ומה שההורים שלך אומרים שהוא ילמד-
יכול להיות שזה תהליך ארוך, שאורך הרבה מאד שנים.
בינתיים תזכרי שהאופי האמיתי שלו הוא האופי הטוב .

[יצירת גבולות]

יכול להיות שברמה הטכנית, יכול לעזור שתציבי כל מיני גבולות מבחינתך.
לא נכנסים לחדר שלך בשעות מסויימות, לא אומרים מילים לא נעימות וכו´.
אם יש דברים שאת מרגישה שאינך יכולה לשאת- דברי עם הורייך ותחשבו על הצבת גבולות מול אחיך. בקשי מהם שיגבו אותך בעניין ויעזרו לך בזה.
באותו הקשר רק הצד ההפוך- כל פעם שאח שלך מתנהג בצורה נעימה ומכבדת, כדאי לתגמל אותו על כך. להגיד מילה טובה, לתת פרס קטן. זה יכול מאד לעזור גם ברמה הטכנית וגם הרמה הנפשית- הוא יראה שאת מאמינה בו.

[כי אלייך אתפלל]
זו העצה הכי טובה..
תרבי בתפילות לקב"ה.
שיעזור לך לקבל כוח לאהוב אותו ולהיות מולו בסבלנות-
ויתן לו כוח להיות מי שהוא באמת.

כל הכבוד על השאלה שלך! מוזמנת להמשיך לשאול דרך האתר או במייל שלי.
אשמח להיות לעזר במה שצריך,

shiryozev@gmail.com

שיר