התלבטות בחינוך

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 12/11/16 23:08 יא בחשון התשעז

שאלה

שלום הרב!

אנחנו הורים לשלושה ילדים, הגדול בכיתה ו, הקטן בן חמש.

רצינו להתייעץ מה התורה אומרת לגבי החינוך למצוות, האם יש עדיפות ללימוד וקיום "לשמה", בגיל כזה, או בגיל קטן למען שכר בגן עדן גם טוב או אפילו עדיף?

תודה רבה

תשובה

שלום

לדעת הרמב"ם בסוף הלכות תשובה, יש ללמד הילדים בשלב זה עבור שכר או יראת עונש, ורק כשיחכימו ויתפתחו לעבור לקיום לשמה מאהבה.
לדעת הגר"א במשלי, כבר בגיל קטן יש לחנך רק לקיום לשמה מאהבת ד', ולא עבור גן עדן.
למעשה יש להשתדל כמו הגר"א ובעיקר בימינו שהיכל האהבה פתוח יותר מדורות עברו בלבבות הנוער.
אך אם יש צורך שאתם מזהים בילד, לעודד ע"י תיאורי השכר או מציאות העונש, או פרס של ממתק וכד', יש גם לזה מקום כשצריך.

לעשות הכל לשם שמים מצידכם, שאז יש סיעתא דשמיא.

כל טוב