להקל בדיני כשרות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 31/10/16 19:47 כט בתשרי התשעז

שאלה

הרב

רציתי לדעת אם אני אני יכול לאכול אוכל שהוא כשרות רגילה (רבנויות) כדי לכבד מישהו? (ויכול להיות שאותם רבנויות לא שומרים פת עכום ובישול עכום)

אם יש לך זמן אני ישמח אם תענה לי.

תודה רבה

תשובה

לשואל שלום
[על עיקר הדין אין להתפשר], על חומרות ניתן לוותר במידה ויש צורך מקומי.
ארשום בקצרה את עיקר הדין בכל אחד מהנושאים שהעלית:
[פת עכו"ם]: [מותרת כשהיהודי משתתף באפיה]. לדעת השולחן ערוך היהודי יבצע אחת משלושת הפעולות הבאות: הכנסת העיסה לתנור \ הדלקת האש \ הוספה באש | הרמ"א מוסיף עוד אפשרות: ליבוי האש.
חומרות- להימנע לגמרי מפת גויים.
(מקורות: שולחן ערוך יורה דעה סימן קיב | רמ"א שם | שפתי כהן שם | חכמת אדם סה,ב)
[בישול עכו"ם]: מותר כשזה מאכל שאינו עולה על שולחן מלכים (כגון: פלאפל).
מותר כשהמאכל נאכל כמות שהוא חי (כגון: ריבה).
[מותר כשיהודי משתתף בבישול]. לרמ"א כמו שכתבנו בלחם. לשולחן ערוך היהודי צריך לטפל ממש בתבשיל כגון שיניח הסיר על האש \ יערבב אותו במהלך הבישול | ומרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל כתב [שגם הספרדים יכולים לסמוך על הדלקת האש בידי יהודי], כאשר מדובר בבישול של גוי העובד אצל בעל הבית היהודי.
(מקורות: שולחן ערוך יורה דעה סימן קיג | יחוה דעת חלק הסימן נד |הליכות עולם חלק ז עמוד קכ | מנחת יצחק ז,סב)

יצויין שאיני מכיר רבנות עיר אשר אינה מקפידה על דיני פת עכו"ם ובישול עכו"ם בעיקר הדין.

בשורות טובות