תשמישי קדושה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/10/16 15:55 כג בתשרי התשעז

שאלה

שלום

אצלנו בבית כנסת בוכרים, בחג שמחת תורה, מכרו מטפחות של ספר תורה (תרומה לבהכ"נ), על מנת שיחזירו אותם במוצאי חג שמחת תורה. אני זוכר שכך גם היו נוהגים בבוכרה. המטפחות האלו היו כסגולה או קמיע, ולא בשביל ליהנות בתשמישי חול. שאלה 1. האם יש התר בדבר? שאלה 2. מהי כוונת הכתוב בש"ע סי' קנ"ג סעיף ו' – "מכרו מטפחת – לוקחין בדמיו ספרים" האם מותר למכור מטפחות של ספרי תורה לחולין? תודה מראש

יהודה

תשובה

שלום וברכה

באופן כללי, אם היה נהוג לעשות כך בקהילה כה חשובה כמו בוכרה – אנחנו מניחים כי הדבר נעשה כדין, ועל פי דעת רבני בוכרה. זו המשמעות של מנהגי קהילות, בעיקר בתחום בית כנסת, ובידיעה כי רבנים ותלמידי חכמים מעורבים באישור מנהגים אלה. סביר להניח שהסיבה לכך שהתירו את הדבר נבעה מכך שכולם ידעו כי למעשה אין מדובר ב"מכירה" במובן המלא של הדבר, אלא בהחזרת המטפחות במוצאי שמחת תורה; אין מדובר בשימוש במטפחות, אלא בראייתם כסגולה, שהיא עצמה מכבדת את המטפחות ולא מבזה אותן. על כן, איני רואה מניעה להמשיך ולנהוג במנהג יהודי בוכרה.
אכן. ההלכה שציינת מתירה לעשות זאת, אם הכסף מיועד לקניית משהו שהוא גבוה ממטפחות ספר התורה.

כל טוב