תורה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/10/16 10:14 כג בתשרי התשעז

שאלה

שלום רב,

שתי שאלות ששאלו אותי ילדיי ולא ידעתי עליהן תשובה:

1. מאיזה גיל ילד מבני ישראל הפך לעבד במצרים? (האם גם ילדים רכים היו עבדים?)

2. בזמן חטא העגל: האם גם מי שלא השתתף בחטא באופן פעיל נענש?האם העונש היה קולקטיבי?

תודה רבה על זמנך היקר, שנה מתוקה,

הדר

תשובה

שלום וברכה

א. אנחנו לא יודעים מאיזה גיל נהפכו הילדים לעבדים. התורה לא סיפרה לנו, וככל הידוע לי גם בחז"ל אין התייחסות ברורה לכך. ניתן אפוא להעריך שהדבר היה כפי שאנו מכירים בחברות העבדים – בהתחלה מגיע הילד לעזור לאביו בנושאים שוליים, כשהוא גדל מעט כבר דרשו ממנו לעבוד יותר, וכן על זה הדרך.
ב. נראה מתוך דברי התורה כי כאשר מדובר בחטא של הלאום – כל אחד נושא באחריות, מעצם היותו חלק מהלאום. לעומת זאת, כאשר מדובר בחטאים פרטיים – הקב"ה מקפיד על "איש בחטאו יומת", וכשסבר משה רבינו (בפרשת קורח) כי הקב"ה אינו נוהג במקרה זה לאור העיקרון הזה – מיד שאל את הקב"ה "האיש אחד יחטא ועל כל העדה תקצוף" ?

כל טוב, ויישר כוח על השאלות