כספי מעשר שהלכו לאיבוד

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/10/16 01:14 כג בתשרי התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

הוצאתי מהבנק 1300 ש״ח - 1000 ש״ח ייעדתי למעשר (הצטבר לי על משכורות של כמה חודשים) ו300 ייעדתי לעצמי.

כל ה-1300 ש״ח הלכו לי לאיבוד.

מה הדין בעיניין? האם עליי להוציא שוב 1000 ש״ח למעשר או שאני פטורה?

ומה לגבי ה300 ש״ח? אומנם הם לא היו מיועדים למעשר אך הגיעו לאותו היעד שהגיע הסכום של המעשר...

תודה.

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה מעניינת מאוד וקשה מאוד, גם מבחינה הלכתית וגם מבחינה מעשית.
נראה לי כי יש להבחין בין שני מצבים: אם האיבוד הזה נבע כתוצאה מ"פשיעה" (למשל: הנחת את הארנק סתם כך ברשות הרבים ומישהו לקח) אזי את חייבת בכל כסף המעשר הזה, ואין ל300 הנותרים כל השפעה על כך; ברם, אם האיבוד נעשה על אף ששמרת על הכסף כפי שנוהגים לשמור על הכסף - אין את חייבת לתת דבר.

כל טוב ויישר כוח