תורה לשמה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 18/10/16 13:54 טז בתשרי התשעז

שאלה

שלום הרב!

איך לומדים תורה לשמה ומתעלים רוחנית?

בתפילה אני מבין שיש התעלות רוחנית, אבל בלימוד אני בסך הכל מחדיר ידע?

תשובה

שלום וברכה,
שאלת שאלה טובה: כיצד ניתן להתעלות על ידי לימוד תורה, והרי לימוד היא ידע, ולא פעולת רוחנית לכאורה?

אך כדי לענות לך, חשוב שנדע שלימוד אינו סתם לימוד טכני, אלא לימוד ערכי רוחני. חז"ל דורשים את המילה "אנכי" של עשרת הדברות (בבלי שבת קה ע"א) : "אנא נפשי כתיבת יהבית". זאת אומרת, שה' אומר לנו: אני את עצמי כתבתי ונתתי בתוך התורה.

כשאנו לומדים תורה אנו נפגשים את דבר ה', ומתוך כך מתעלים ומתקדשים.

כמובן שדבר זה דורש התכווננות מדויקת. על מנת שהתורה תשפיע את אורה הגדול, אנו צריכים ללמוד אותה לשמה.
וכפי שכתוב במשנה במסכת אבות (פרק ו משנה א): "רבי מאיר אומר כל העוסק בתורה לשמה, זוכה לדברים הרבה. ולא עוד אלא שכל העולם כלו כדאי הוא לו. נקרא רע, אהוב, אוהב את המקום, אוהב את הבריות, משמח את המקום, משמח את הבריות, ומלבשתו ענוה ויראה, ומכשרתו להיות צדיק חסיד ישר ונאמן, ומרחקתו מן החטא, ומקרבתו לידי זכות, ונהנין ממנו עצה ותושיה בינה וגבורה... ומגדלתו ומרוממתו על כל המעשים".

אין ספק שלימוד תורה שהוא המצווה עם השכר הגדול ביותר כפי שאנו מצטטים כל בוקר אחר ברכות התורה, את המשנה ממסכת פאה (פרק א משנה א): "ותלמוד תורה כנגד כולם".

הדברים הכתובים כאן, הם מעט מאוד, ויש להרחיב רבות אודות משמעות וחשיבות לימוד התורה, והדרכים כיצד לומדים תורה לשמה.

אך אין ספק שהדרך להתקרב אל ה' עוברת דרך לימוד תורה לשמה.

שתזכה להתגדל בתורה ולעשות לו נחת רוח בכל מעשה ידיך,
בברכה רבה,
הלל מרצבך.