הדרגה בעבודת ה'

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 16/10/16 04:23 יד בתשרי התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב.

רציתי לדעת האם יש מושג של הדרגה בעבודת ה' לכתחילה וכיצד יש לנהוג.

אני אנסה להסביר את כוונתי.

מצד אחד - "משה אמת ותורתו אמת" , "השולחן ערוך הוא הטבע של כל יהודי".

מצד שני - אנחנו בני אדם ולא מלאכים , אנחנו חייבים הדרגה ותהליכים בחיים שלנו.

אם כן, אדם שחוזר בתשובה(לאו דווקא שבעברו חילוני , אפילו דתי שמתחזק) , שמתחיל בתהליך של התקרבות ורצון לקיים יותר ויותר , להקפיד על קלה כבחמורה.

מצד אחד יש תמיד את הרצון העז הזה לקפוץ למים העמוקים , להתחבר לאמת ולקיים אותה כמו שהיינו רוצים.

מצד שני , יש סכנה כזאת שהקיצוניות הזאת תתקבל בצורה לא כ"כ טובה בנפש שלנו , והתהליך הזה לא יחזיק מעמד.

נוצר מצב שהוא מסובך ביותר. מצד אחד אסור לחטוא , צריך לקיים את השולחן ערוך ולהקפיד על כל הדינים וההלכות.אין הדרגה בעבירות , אסור לחטוא(לכתחילה , כדי לא ליצור קיצוניות) וצריך לקיים. מנגד , זה קשה וגדול ועלול לגרום לנו להישבר.

במילים אחרות מה שמצופה מאיתנו לקיים ברגע שהבנו שזה האמת ולשם ראוי צריך וחובה לשאוף - דורש מאיתנו לנהוג בצורה שהיא קיצונית ממי שאנחנו באותה העת. וזה מסוכן.

לכן , אני אשמח לדעת כיצד יש לנהוג.

מהי ההדרגה בעבודת ה'?

האם קיימת כזאת?

תשובה

שלום

ראוי להבחין את המושגים, ואז מגיעה נחת והדרגה.
יש את עיקר הדין, שהוא המינימום שאסור לגרוע ממנו, בין במצוות עשה בין באיסורי ל"ת. עליו יש לשמור ויהי מה, חוץ ממקרים חריגים ובהיתר מרב.
יש את מידות החסידות, שהן חשובות וטובות, אלא שיש להשמר מאד שלא לקיימן אם אינך ברמה שלהן בשל הפרת היחס כפי שכתבת.
אם תקיים השו"ע, תהיה צדיק, ואפשר בהחלט לשמור על איזון והתקדמות אנושית.
אם תזכה להתקדם עד כדי מידות חסידות, בזהירות, תהיה בגדר חסיד.
חלק מהמינימום הוא בריאות הגוף והנפש, וחישוב שכר מצוה כנגד הפסדה, ולכן יש להאזין ליכולת ולנפש ולצד השמירה הגמורה על ההלכה, להשקיע גם בפיתוח כלי הנפש ובשמחת חיים ומתן מקום למכלול הכוחות.

בהצלחה