סוכת פרגולה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 08/10/16 22:55 ו בתשרי התשעז

שאלה

שלום לכבוד הרב

בביתנו פרגולה במרפסת אשר נבנתה על ידי הבעלים הקודמים של הדירה.

למעשה מדובר בשלושה קירות מאבן ובמרכז פרגולה מנסרים פחותים מטפח אך גם ביניהם אין טפח, כאשר הם מחוברים במסמרים למסגרת שבנוייה מעץ.

כיצד ניתן להשתמש בפרגולה כסוכה? האם די בהנחת מספר ענפי סכף מעל או שיש לבצע פעולה אחרת?

תודה וחג שמח

תשובה

לשואל שלום
יש מחמירים בפרגולה בגלל שהיא קבועה ופוסלים אותה מלהיות סכך (הרב [מרדכי אליהו] זצ"ל). שהרי אחד היסודות המרכזיים של דיני הסוכה הוא: [ארעיות]. לכן לדעתם הפתרון הוא כך:
א. למעט את הקרשים הקבועים, עד שרוב שטח הגג יהיה פתוח והשטח אליו מגיעות קרני השמש יהיה גדול יותר מן השטח המוצל.
ב. להניח סכך כשר על כל הגג, בצורה כזאת שגם בלי העצים המחוברים בפרגולה, שטח הצל של הסכך הכשר תהיה מרובה משטח החמה.
פתרון נוסף שכתב הרב מלמד, רב היישוב הר ברכה: להסיר את הקרשים הקבועים שבפרגולה ולהניחם שוב בלא להדביקם או לחברם במסמרים.

דעת הרב הגאון [יעקב אריאל] שליט"א רב העיר רמת גן היא שראוי לכתחילה להחמיר, אבל בהחלט ניתן להקל בכך. בכל זאת, גם כאשר משאירים את המצב על כנו - יש להוסיף לכבוד החג סכך מעליה, כדי שהפרגולה לא תחשב [סוכה ישנה].
לסיכום: לכתחילה יש להחמיר, אך בשעת הצורך, כגון באדם ששוכר דירה ובעל הבית אינו מסכים לו לגעת בעצי הפרגולה, אפשר להקל.
(מקורות: שיח נחום לט | אהלה של תורה ב, פה | תחומין כרך יט | פניני הלכה סוכות פרק ב)
מועדים לשמחה.