רפואת הגוף והנפש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/10/16 12:38 ג בתשרי התשעז

שאלה

שלום לרב

לפהי 3 שבועות התאבד אדם שלא הכרתי אישית אלא היה בעל של חברה של רעייתי.אני יודע שהוא היה אדם שומר מצוות אבל היו לו בעיות עם משפחתו והוא קפץ מקומה 6 והותיר אשה וילדה.

כולנו הזדעזענו והיינו בהלם.אני לא יודע מה משך אותי אבל פשוט ניסיתי לחפש מה קורה לאדם זה בעולם הבא ואם הוא לא בריא בנפשו אז מה יעשו לו.והאם יהיה לו עולם הבא אפילו אחרי ייסורים האם יגיע לגן עדן.כי מצד אחד כתוב שלכל ישראל יש חלק לעולם הבא ומצד שני הוא עשה עוון חמור גם אם הוא היה בשגעון.

בכל מקרה אני הרגשתי שאני מנסה לדעת ולדעת ואינני יודע מהיכן זה בא אבל זה הציק לי ובימים האחרונים אני נתפס באימרה שבגדול ממך אל תחקור.אני מנסה להאחז בזה כדי לא להבהל.אולי אני מרחם על האדם כי לפני החטא הוא היה טוב.ומצד שני הוא גרם לטראומה לרעייתו ולילדתו.בכל מקרה אינני מבין למה חיפשתי להיות בתפקיד של השם שיחליט מה יהיה עימו.בכל מקרה בימים האחרונים אני מנסה לא לחקור שום דבר.יכול להיות שהחקירה פשוט נובעת מפחד.איך באמת אפשר לעבור ידיעה כזאת קשה.איך לעשות טוב לנפש ולגוף ולחיים.

ואיך לחיות ללא חקירות.

תודה על התשובה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אפשר וצריך לדון אותו לכף זכות מפני שעל פי ההלכה רק מקרים נדירים יחשבו כמתאבדים.
להלן ציטוט דברים בשם הרב מרדכי אליהו מתוך ויקיפדיה:
הרב מרדכי אליהו כתב בספר דרכי הלכה בשם הבן איש חי שיש חמישה תנאים שבהתקיימם ניתן לקבוע שאדם התאבד:
שאמר בפה או כתב שהוא רוצה להתאבד.
שמיד יבצע את מה שאמר.
שהפעולה תעשה בדרך של כעס.
שלא התברר שעשה תשובה על ההתאבדות באמצע.
שלא התאבד מתוך חולי או מתוך צער מיוחד.

כך הרב אליהו הוציא מכלל העונש למתאבדים את רוב המתאבדים, שמתאבדים מתוך צער או מחלה נפשית כגון דיכאון.