מעלית בחג ושבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/10/16 21:08 ב בתשרי התשעז

שאלה

שלום הרב,

סבתי כבת קרוב ל80, סובלת מכאבים וקשיים בהליכה. השנה היא החליטה שהיא לא מסוגלת יותר ללכת בכוחות עצמה לבית הכנסת והשתמשנו בכיסא גלגלים להסיע אותה לבית הכנסת ואלינו לארוחות. בבית שלה היא גרה בקומה ראשונה והתאמצה בשביל לעלות במדרגות כדי לא לחלל את החג, אבל אנחנו גרים בקומה 3 (אין מעלית שבת) וזה מעל לכוחותיה לעלות ולרדת 3 קומות והיא בחרה להשתמש במעלית. הדבר הסב לה עצב ובושה רבה.

רציתי לשאול האם יש אפשרות להתיר שימוש במעלית במקרה מעין זה? האם יש הבדל בין שבת ליום טוב? מניח שהדבר תלוי בהתייחסות הכללית לחשמל בכלל. אשמח לתשובה.

תודה מראש ושנה טובה!

אוריה

תשובה

שלום וברכה

הרצון לאפשר לסבתך להיות חלק משמחת החג הוא חיוני, ואכן צריך לתור אחר הדברים שההלכה מדריכה לעשות במצבים כאלה.
שימוש ישיר במעלית - אסור.
אם יש אפשרות שגוי יעשה זאת - אף שגם זה לא פשוט מבחינה הלכתית - יש להקל במצב הזה, ולאפשר לו לבוא ודאוג לכך שסבתך תוכל להיות חלק משמחתכם.

כל טוב וחתימה טובה