העברת אש בשבת

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 30/09/16 01:13 כז באלול התשעו

שאלה

שלום, דנתי עם חבר במספר נושאים הקשורים להעברת אש בחג ורציתי לברר מה באמת הלכה למעשה.

1. האם לבן אדם שמכור לסיגריות\נרגילה מותר להעביר אש על מנת לעשן, ואם כן, האם מותר לאפר ולגלגל

2. חבר שלי טען שמפני שקנאביס הוא "שווה לכל נפש" וכל אדם יהנה מהפרי שמעשנים, ולכן מותר לעשנו בחג, מה ההלכה באמת אומרת בנושא? והאם לחולה שיכול לקחת כדורים ויעדיף מסיבות כספיות קנאביס יהיה דין שונה? (כמובן שיש מספיק סיבות של "ונשמרתם" שיספיקו לשכנע אותי לא לעשן, אז כמובן שאני מדבר על אנשים שמסתמכים על מדענים שאומרים שקנאביס הינו צמח בריא).

3. האם מותר להעביר אש לצרכי חימום מקום?

תודה רבה, שבת שלום וכתיבה טובה.

תשובה

שלום
1. נרגילה זה ודאי אסור, כיון שוודאי הוא דבר שאינו שווה לכל נפש.
לגבי סיגריות נחלקו הפוסקים בכך - http://din.org.il/2011/11/06/עישון-ביום-טוב/
לפי מי שמתיר, אולי מותר גם לאפר ולגלגל (אני לא בקי במלאכות אלו, והאם כרוך בהן איסור)
2. ממילא גם קנאביס זה ודאי דבר שאינו שווה לכל נפש, ולא הותר ביו"ט.
לגבי חולה, זה תלוי בהנחיית הרופא.
3. יש כלל ביו"ט - "מתוך שהותרה הבערה (העברת אש, לא הדלקה חדשה) לצורך (צורך של אוכל נפש), הותרה גם שלא לצורך (שלא לצורך אוכל נפש, אלא לצורך אחר). ולכן זה מותר.
כל טוב