יידיש

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 29/09/16 11:50 כו באלול התשעו

שאלה

כבוד הרב ירון אנגלמאייר שלום וברכה!מותר לדבר ביידיש וללמוד את השפה? ומה לגבי תפילה ודברים העוסקים בקדושה? האם אני נחשב כופר או שאני חייב לדבר בעברית? תודה רבה.

תשובה

שלום אורי,

אמנם עברית היא השפה הקדושה בה נכתבה התורה ובה נבראה העולם, אבל אין בכך איסור או פגם, ובוודאי לא כפירה, ללמוד ולדבר שפות אחרות. בקרב ציבורים מסוימים אפילו קידשו את השפה יידיש, כנראה בגלל שהייתה זו שפה מיוחדת ליהודים בגולה, בעיקר במזרח אירופה, ומובחנת משפות שאר העמים, אבל מי שמאמין בשיבת ציון כחלק מחזון גדול יותר יגלה את הקדושה בעברית דווקא.
אין פגם בשפות אחרות, וראיה לכך שחלק ניכר של הגמרא נכתב בארמית, וגם חלק גדול של הספרים דניאל ונחמיה בתנ"ך, ואפילו חלק התפילות, כמו הקדיש, בריך שמיה, יקום פורקן, קדושה דסידרא (ובא לציון) ועוד ניסחו חז"ל בארמית על מנת שהעם הרחב, שבתקופה אז דיבר בעיקר ארמית, יבין. גם הכתובה נוסחה בארמית.
לגבי קריאת שמע והתפילה ההלכה קובעת שאפשר לתרגמן ולאומרן בשפה אחרת. אולם יש לכך כמה הגבלות:
א. מדובר בעיקר על מי שאינו יודע להתפלל בלשון הקודש, היינו בעברית, ומבין דווקא את השפה הזאת, כי ברור שיש עדיפות להשתמש בתפילה במילים המקוריות של אנשי כנסת הגדולה.
ב. אין מגמה להפוך את השפות הזרות לתפילות הקבועות, אלא השאיפה לטווח הארוך להתפלל בעברית
ג. לגבי קריאת שמע איננו מסוגלים לתרגם בצורה מדוייקת, לכן למעשה יש לקרוא את השמע בלשון המקורית.
בהצלחה ובברכת גמר חתימה טובה,
ירון אנגלמאייר