מהו צדק לפי התורה?

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 27/09/16 12:55 כד באלול התשעו

שאלה

1 - האם מי שעבר עבירה צריך להודות בעבירה כדי שבית משפט יעשה צדק ויעניש אותו?

2 - האם מותר לנאשם וחשוד לשקר בשביל לחמוק מדין פלילי בבית משפט, אנשים יעשו הכול כדי להציל את עצמו מדין פלילי?

תשובה

שלום וברכה,

1. תלוי במה מדובר: אם מדובר בדבר שבין אדם לחבירו ובאדם פרטי שאין השלכה למעשה שעשה על הציבור בצורה זו או אחרת(גנב או גזל ממישהו לפרטי משל) עדיף שיבקש מחילה מחבירו, ישלם לו את מה שגזל (למשל) או את הפגיעה שפגע ויסגרו ביניהם את הכל (כמובן שמדובר על כך שצריך לרצות את חבירו ושיעבור את כל שלבי התשובה הרגילים).

אם מדובר באדם שגזל מהמדינה באופן של העלמת מס וכד', צריך להודות בפני הרשות האחראית על כך, למשל רשות המסים, ביטוח לאומי וכד' ולהתמודד עם ההשלכות.

אם מדובר באדם פרטי אך במקרה פלילי כגון רצח או אונס (שהוא רצח או אנס) הוא צריך להסגיר את עצמו לידי המשטרה ולהודות במה שעשה.

אם מדובר בדמות ציבורית, תלוי הדבר בכל מקרה לגופו.

כל הנ"ל מדובר דווקא במצב בו הוא לא עומד כרגע כנאשם בבית המשפט. ברגע שכבר תבעו אותו והוא במהלך המשפט - חייב להודות על האמת.

2. אסור לנאשם לשקר בשביל להציל עצמו מדין פלילי.