לכבד מבוגרים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/09/16 17:38 כב באלול התשעו

שאלה

שלום

אני בת 17 ואני יודעת שזה נשמע מוזר אבל אני לא מבינה את העניין הזה של לכבד מבוגרים. כאילו לכבד בסיסי ברור כי הם בני אדם אבל למה תמיד צריך להקשיב? הם יותר טובים ממני? סך הכל יש להם אולי יותר ניסיון אבל זהו ואני לא חושבת שזה אומר שהם תמיד צודקים אז כאילו ש'יפסיקו לחוש'

תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

את צודקת.
החובה לכבד 'מבוגרים' איננה להקשיב ולציית להם תמיד.
יש חובת כיבוד הורים
ומצוות כבוד זקנים - הכוונה לרבנים ולאנשים קשישים.
חובת הכיבוד אינה לציית לכל מה שהם אומרים.
חובת הכיבוד לזקנים היא לעמוד בפניהם - לא יותר.
חובת הציות לרב היא בענייני הלכה - כשהוא פוסק לך הלכה.
חובת כיבוד הורים היא להעניק להם סיוע במה שנדרש להם: הורים יכולים לדרוש ממך לנקות את הבית שלהם, ללוות אותם לקופת חולים, לצאת אתם לטייל או לקנות להם דברים וכד'.

וודאי הורים אחראים על בניהם הצעירים וחייבים לנהל אותם בדרך נכונה ומשום כך קובעים להם מסגרות שימנעו מהילדים לבזבז את זמנם או להזיק לעצמם.

אבל הורים לאדם בוגר לא יכולים לקבוע לילד שלהם היכן ילמד, מה ילמד, עם מי יתחתן, היכן יגור, לאיזו מפלגה יצביע. זה לא קשור לכיבוד הורים.