שמות כד

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 19/09/16 20:42 טז באלול התשעו

שאלה

בפס' א' אלוהים מדבר בגוף שלישי על עצמו, למה?

"וְאֶל-מֹשֶׁה אָמַר עֲלֵה אֶל-יְ-ה-וָ-ה..."

באותו פס' הוא ממשיך ומבקש גם מאהרון ובניו לעלות אליו יחד עם שבעים מזקני ישראל ולהשתחוות אליו מרחוק.

בסוף רק משה עלה אליו (פס' ב') ולא השתחווה. למה?

תשובה

שלום וברכה

התופעה ששמת לב אליה היא בסיס למחלוקת פרשנים גדולה, בראש ובראשונה רש"י ורמב"ן, על השאלה מתי פרשיה זו נאמרה. לפי רש"י זו פרשיה שמתארת את העבר, עוד לפני מתן תורה, ואז הנוסח שלה ברור: התורה מספרת כי בעבר הקב"ה אמר למשה "עלה אל ד'". פרשנים אחרים התמודדו עם השאלה הזו בדרכים אחרות. כדאי ללמוד את הרמב"ן שם כי הוא יסודי מאוד.

לגבי היחס בין העליה ובין ההשתחוואה: אני לא זוכר.

כל טוב ושנה טובה