גימטריה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 12/09/16 01:24 ט באלול התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב, אני רואה שהרבה מפירושי המילים בתורה מתבססות על גימטריה ורציתי לדעת למה הגימטריה כל כך משמעותית ומרכזית ביהדות וכיצד היא הומצאה? תודה!

תשובה

לשואל שלום
שאלה חשובה שאלת.
דרך הלימוד והפירוש מורכבת מארבעה רבדים: פשט, דרש, רמז וסוד.
[פשט] הינו המסר שאליו התכוון הכותב.
[דרש] זה מפתח. לדוגמא: "שש שנים תזרע שדך", חשבת שהמדובר כאן רק על 'שדה' חומרי? זהו לימוד גדול אף על ה'שדה' הרוחני שבעבודת האדם את א-להיו. ישנה נקודה משותפת.
בדרך ה[רמז], הקשר הוא שולי. הדוגמא הנפוצה לכך: גימטריה לדבר אחר. אין נקודה תוכנית משותפת, אלא קשר אסוציאטיבי. דרך זו נשענת על ההנחה שלנו כי אין שום מקריות בדברי התורה, וכל אות מדודה ומושגחת. לכן דרך הרמז מצויה בעיקר בתורה שבכתב.
יש לציין שגימטריה נמצאת בשימוש בספרות האגדה בלבד, ואין לומדים ממנה הלכות (רק כ'אסמכתא' ולא לימוד מן הגימטריה עצמה).
כשעוסקים ב[סוד], קבוצת היעד של תמורת הטקסט היא דבר נסתר. דרך הלימוד יכולה להיות דרש או רמז, אך קבוצת היעד היא נסתרת.
לגבי היסטוריה של הגימטריה: היא מוזכרת כבר במשנה בפרקי אבות "רַבִּי אֱלִיעֶזֶר בֶּן חִסְמָא אוֹמֵר, קִנִּין וּפִתְחֵי נִדָּה, הֵן הֵן גּוּפֵי הֲלָכוֹת. תְּקוּפוֹת וְגִימַטְרִיאוֹת, [פַּרְפְּרָאוֹת לַחָכְמָה]". וכן במדרש.
אסיים בדברי רבנו אברהם אבן עזרא (בראשית יד ,יד): "וחשבון אותיות אליעזר דרך דרוש כי אין הכתוב מדבר בגימטריה, כי יכול יוכל הרוצה להוציא כל שם לטוב ולרע רק השם כמשמעו". ועוד כתב: "וחלילה שידבר הנביא בגימטריה".
גם רבנו יעקב בעל הטורים כתב שמשתמש בגימטריה "להמשיך הלב" (הקדמתו לפירוש על התורה).
(מקורות: ברייתא ר' אליעזר הגלילי "מידות שהתורה נדרשת בהן באגדה" | פרקי אבות ג,יח ונושאי כלים שם)