מריבות קשות עם אחותי - איך אפשר לסלוח?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 08/09/16 21:31 ה באלול התשעו

שאלה

אני ואחותי (קטנה ממני בשנתיים) כל הזמן רבות. וזה לא סתם כמו כל אחים שרבים כי עם האחים האחרים שלי אני כן רבה, לפעמים מתעצבנת ויש קטעים שאני ממש שונאת איתם. אבל איתה, אני לא זוכרת בשנה וחצי האחרונות פעם אחת שנהניתי איתה, היא מעצבנת כי היא נהנית לראות אותי עצבנית (מבחינתי זה התנהגות של ילדים קטנים ואני גם אומרת לה את זה) ולא משנה כמה אני מתאפקת היא ממשיכה וממשיכה, לפעמים לא מצליחה ולפעמים כן, ואז כשהיא מצליחה ואני מתעצבנת כועסים עלי ולא מוכנים להקשיב לי בגלל איך שאני מדברת (שזה בגלל שאני עצבנית). אני ממש מנסה לעבוד על עצמי וזה פשוט לא הולך, לאחרונה אפילו הרבצתי לה (מה שלא עשיתי מגיל 12 בערך) ואני כבר מתחילה לחשוב שאולי אני, לא נעים להגיד, שונאת אותה.

ועכשיו חודש אלול ואיך אפשר בכלל לסלוח? היא כן מבקשת מידי פעם סליחה, אבל זה כ"כ לא אמין, זה מרגיש לי שהיא סתם מבקשת. והיא תמיד ממשיכה אח"כ. אני גם לא חושבת שהיא בעצמה רוצה את זה. אשמח לתשובה, תודה מראש...

תשובה

שלום לשואלת :)
שמחה שפנית אלינו, מקווה בעז"ה שהתשובה שלי תיתן מענה לקשיים שהצגת!
קודם כל, יפה לראות שחודש אלול לא סתם עובר על ידך וחשוב לך לרדת לעומק תקופת הסליחות ולנצל את הזמן המשמעותי הזה בשנה כדי לשפר גם את מערכת היחסים שלך עם אחותך.

[אחי היקר?]
למרות שלפעמים אנחנו מרגישים שהבעיה קיימת רק בבית שלנו, מעטים אלו שיוכלו להעיד שלא רבו מעולם עם אחד מהאחים שלהם! כבר מתחילת יצירת האנושות אנחנו לומדים על המורכבות שביחסים בין אחים כשאנחנו קוראים בתנ"ך על סיפור קין והבל.
מצד אחד מדובר באדם שאנחנו קרובים אליו מאוד ולרוב גם חיים לצידו חלק מרכזי בחיים שלנו, מצד שני יכול להיות שאנחנו שונים לחלוטין מאחים שלנו החל מההתנהלות היומיום ועד לאופי ולכן מתקשים מאוד להסתדר איתם.

[אחות בלב!]
בסופו של דבר, על אף שאולי בפועל זה לא ממש נראה כך, אף אחד מאיתנו לא היה רוצה לחיות בסכסוך כלשהו, ועוד עם אדם שהוא חלק מהבית שלו. מה גם שבתוך תוכנו אחים שלנו מהווים חלק מסוים מאיתנו והם חשובים לנו במידה רבה גם כשהם מעצבנים מאוד.

כצעד ראשון הייתי ממליצה לשתף דווקא את ההורים בתחושות. חפשי זמן רגוע (ולא מיד אחרי מריבה עם אחותך כאשר את טעונה מן הסתם..), שתפי אותם במצב הקיים, ברצון שלך לחפש דרך ולעשות שינוי ונסו לחשוב יחד על פתרון. המהלך עשוי לעזור גם לך להבין דברים אחרת וגם להורים שלך להבין מדוע את כל כך כועסת על אחותך לעיתים קרובות.
במידה ואת מרגישה שהשיחה עם הורייך היא פתרון פחות מתאים, נסי לחשוב על דמות בוגרת אחרת- מבית הספר או מכל מקום אחר, אדם שאת מעריכה וסומכת על דעתו. תוכלי לפנות לאדם כזה גם כהכנה לשיחה עם ההורים. חשבו יחד למה דווקא מכל האחים הקושי העיקרי הוא מול אחותך? מה יש ביכולתך לעשות מראש כדי למנוע מצבי חיכוך ביניכן? וכדו´.

בקשר לסליחה שציינת שאחותך מבקשת ממך ואת מתקשה לסלוח לה בכל פעם, אשמח להציע לך גישה מיוחדת שלקוחה מתוך אגדת חז"ל בהקשר הזה: "לעולם יהא אדם רך כקנה ועל יהא קשה כארז". אחד הפירושים על המשפט הוא שעלינו לדעת להיות יותר גמישים ביכולת שלנו לסלוח ולא להקפיד על אותו אדם שבחר לבקש את סליחתנו גם אם הוא פגע בנו מאוד.

לצד זה, עלינו לזכור שלעיתים יכול להיות שהאדם שפגע בנו עשה זאת בכלל כתגובה לפגיעה שלנו בו, ולכן כדאי לזכור גם לומר לו סליחה אמיתית וכנה כפי שאנחנו היינו רוצים לשמוע ממנו.

אחרי כל אלו, כמובן שאני ממליצה לך ליצור מפגש "סולחה" בינך לבין אחותך. לקבוע זמן ומקום נוחים לשתיכן. אפשר אפילו שיהיה מלווה באוכל טוב (מחלוקות תמיד פותרים יותר טוב על בטן מלאה :) ). במפגש כזה, כדאי לנסות לפתוח את הדברים, להגיע להבנות ולדבר על מה מפריע (בצורה מכבדת כמובן) ולהחליט מה כל אחת מקבלת על עצמה לקראת השנה החדשה על מנת לשפר את מערכת היחסים.

בנוסף, כדאי ליצור הזדמנויות לבילוי חוויתי משותף (כל דבר כיפי שהיית עושה עם חברה שלך זו אפשרות במקרה הזה!), הדבר יכול להיות בסיס לחיבור חיובי וצבירת זמן איכות טוב יחד.

שנזכה לחודש של סליחה ומחילה ולשנה טובה וחיובית יותר!

בהצלחה רבה,

משאת

masethm@gmail.com