שבת קודש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/08/16 12:28 כו באב התשעו

שאלה

שלום הרב,

1. מותר לי לקפל בשבת נייר למניפה אם ממש חם לי? או להשתמש בצלחת חד פעמית כמניפה?

2. מותר לסגור עליי את הדלת של החדר בשבת כשאני יודעת בוודאות שיש איתי בפנים יתוש בחדר? או שזה איסור של צד?

3. מותר לי שים ולהוציא עגילים בבית בשבת בידיעה שרוב הסיכויים שלא ירד לי דם?

4. אם חשבתי בתחילת התשובה שלי שצריך להדליק נרות לפי הזמנים שבעיתון או בלוחות שנה שונים (40 דקות לפני השקיעה) וגיליתי שאפשר 20 דקות לפני- צריך לעשות התרת נדרים כדי להכניס שבת כרגיל ?

5. אם לא ידעתי שהוצאת שבת כדעת רבינו תם זה חומרה ולא חובה- אני צריכה לעשות היתר נדרים לפני שאוכל להוציא שבת כרגיל במקרה הצורך?

6. אם ראיתי נמלה על אחד הסירים ולקחתי טישו כדי שתעלה עליו והעברתי אותו לריצפה כדי שתרד ואז זרקתי את הנייר לפח- זה נחשב טלטול מוקצה? או בסיס לכלי האסור?

7. מותר לתלוש עור יבש בשפתיים בשבת? ואם עשיתי זאת מבלי לשים לב בשוגג, צריך לעשות תשובה?

תודה מראש.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. אין לקפל נייר בשבת כדי לעשות כלי - לכן לקבל לצורת מניפה אסור.
לנופף בצלחת חד פעמית - מותר.

2. זה לא צד מפני שכדי לתפוס את היתוש בתוך החדר צריך לעשות מאמץ נוסף. היתוש חופשי בתוך החדר הוא לא נצוד.

3. מותר לענוד עגילים בשבת.

4. חובה להדליק נרות שבת לפי המנהג במקומך. זה לא נתון לבחירה שלך.
השבת נכנסת מספר קבוע של דקות לפני השקיעה האסטרונומית. מספר דקות זה משתנה על פי מנהג המקום. כך שמנהג ירושלים ופתח תקווה הוא 40 דקות קודם השקיעה; מנהג צפת, טבריה וחיפה 30 דקות קודם השקיעה; מנהג תל-אביב וגוש דן 21 דקות לפני השקיעה; מנהג באר שבע ואשדוד, הוא 22 דקות; מנהג רעננה הוא 20 דקות לפני השקיעה.
בשאר המקומות שמנהגן אינו ידוע לנו, זמן כניסת השבת הינו 30 דקות לפני זמן השקיעה האסטרונומית, על פי פסק המשנה ברורה.*

5. לא הבנתי את המילים "במקרה הצורך" מי שמחמיר כרבנו תם מוציא שבת כרבנו תם ומי שלא מחמיר מוציא שבת בזמן הרגיל. מצאתי מהרב עובדיה שממליץ להחמיר לפחות באיסורי תורה כרבינו תם.
מכל מקום, כתוב בשו"ע (יו"ד סימן רי"ד): "אבל הנוהגים איסור בדברים המותרים מחמת שסוברים שהם אסורים, לא הוי כאילו קבלום בנדר."
וכך כותב בשות חבל נחלתו**: "ואם נהגו אותו בטעות במחשבה שכך ההלכה אי"צ התרה"

6. לא צריך להעלות נמלה על הנייר אלא לגרור אותה עם הנייר ולזרוק לרצפה. ומשם לטאטא אותה החוצה.

7. אסור לתלוש עור יבש בשבת.
התשובה לכל עוון היא הכרה בחטא, חרטה, והתחייבות לעתיד שלא לחזור על כך לעולם.

*ציטוט מתוך
http://www.yeshiva.org.il/calendar/timePrinciples

**
https://he.wikisource.org/wiki/חבל_נחלתו_ח_כח