קיום העולם

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/08/16 19:42 כ באב התשעו

שאלה

שלום הרב

לכאורה סתירה - חז"ל אומרים שהעולם מקבל את קיומו וחיותו בקיום תורה ומצוות ע"י עם ישראל (הגמרא בשבת פח. על "יום השישי" ובנדרים לב. על הפסוק "אם לא בריתי יומם ולילה" וכן בנפש החיים על לימוד תורה) אולם מצד שני הרי הקב"ה "מחדש בטובו בכל יום מעשה בראשית" וקיום וחידוש העולם מצדו ית'.

אשמח אם הרב יוכל להסביר לי את הדברים

תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הדוגמה לכך היא ברז וצינור המחובר לברז.
מחדש בטובו בכל יום... זה הקשר הקבוע שיש לקב"ה עם העולם. בבחינת צינור שמעביר שפע תמידי לקיום העולם.
קיום העולם בזכות התורה קובע את מידת השפע - בבחינת הברז שממנו יוצא הצינור, ברז שאפשר לפתוח אותו יותר או פחות.
קיום רב של תורה ומצוות מגדיל את השפע, קיום מועט מפחית את השפע.
יהי רצון שנזכר לרוב שפע וברכה בזכות קיום התורה ומצוותיה.