יעקב אבינו

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 08/08/16 17:12 ד באב התשעו

שאלה

שלום לכבוד הרב,רציתי לברר אומרים שיעקב אבינו למד תורה בישיבת שם ועבר אבל התורה ניתנה רק בזמן משה רבנו שכידוע היה אחרי יעקב אבינו אז איך זה מסתדר? איך בכלל למדו אבותינו תורה אם היא לא ניתנה עדיין?

שאלה שנייה יש היום שלוש תפילות שחרית מנחה וערבית

מאיזה תקופה התחילו התפילות?

האם זה ציווי מהתורה להתפלל שלוש פעמים ביום?

מי כתב אותם?

והאם גם אבותינו היו מתפללים שלוש פעמים ביום?

תודה לכבוד הרב

תשובה

שלום
א. בפשטות הכוונה היא לא שלמד את התורה בלשונה כפי שהיא בידינו, אלא את עיסוק רוחני באמונת ה' ובבירור רצונו. לשון הרמב"ם כשהוא מתאר את הישיבה של בני יעקב - "ללמד דרך השם ולשמור מצות אברהם" (הלכות עבודה זרה, פרק א'). ולשון הכסף משנה על הרמב"ם - "שם ועבר היו מודיעים דרך ה' לתלמידיהם".
ב. ישנה מחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן האם החיוב להתפלל הוא רק מדרבנן, או שגם מהתורה חייבים. אבל גם לפי מי שאומר שזה מהתורה, החיוב הוא תפילה כלשהי, כגון בקשה, פעם ביום. חז"ל אומרים שאנשי כנסת הגדולה (תקופת בית המקדש השני) תקנו את תפילת העמידה שאנחנו מתפללים אותה.
לגבי העניין של שלוש תפילות ביום, מובאות בחז"ל שתי דעות למה תקנו זאת כך - האם כנגד התפילות של האבות (אברהם - שחרית, יצחק - מנחה, יעקב - ערבית), או כנגד הקרבנות (תמיד של שחר, תמיד של בין הערביים, והאברים של הקרבן שמתעכלים בלילה על המזבח).
ברור שהאבות התפללו, אבל לא בהכרח שדווקא שלוש פעמים ביום.
כל טוב