עבודה בתשעה באב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/08/16 00:10 ד באב התשעו

שאלה

לכבוד הרב שלום,

בד"כ אני לא עובדת בתשעה באב אך השנה בגלל שבמקום עבודתי הנוכחי כמה בנות בחופשת לידה יש מחסור בכוח אדם ולאחרונה יש לחץ אז בקשו שאבוא לפחות לחצי יום.

האם עלי להתעקש לא לבוא או שמותר לי לעבוד ולבוא לאחר חצות היום או שמותר לי לעבוד גם בבוקר?

בנוסף, אני רגילה פעמיים בשבוע ללכת לסטודיו סי לאירובי ועיצוב ותמיד שמים מוסיקה קצבית וחזקה בשיעורים אלה. האם מותר ללכת לשם בתשעת הימים?

בברכה

מיכל

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אין לשמוע מוזיקה בתשעת הימים, חמור יותר כשהיא מלווה תנועה שיש בכך מעין ריקוד.

באשר לעשיית מלאכה בתשעה באב - לכתחילה ראוי להתעקש שלא לעבוד בכלל. רק אם מדובר בצורך משמעותי של המפעל יש מקום להקל מהצהרים.

להלן ציטוט מדברים הרב אליהו זצ"ל:

נוהגים שלא לעשות כל מלאכה בלילה וביום. ואיזה מלאכה אסורה? כל מלאכה שיש בעשייתה שיהוי קצת אפילו אינה מעשה אומן. אבל הדלקת חשמל, נסיעה באוטו, קשירה וכיוצא בהם מותרים, שאין בעשייתם הסחת דעת מהאבלות. ואחר הצהריים עושין את כל המלאכות. וירא שמים יחמיר כל היום, שלא יסיח דעתו מן האבלות (עיין שו"ע, רמ"א שם סע' כב. כה"ח שם ס"ק צז. בא"ח דברים כד).

נוהגין לאסור משא ומתן בליל תשעה באב וכל לפני הצהריים, ומתירין אחר הצהריים. וירא שמים יחמיר כל היום, שלא יסיח דעתו מן האבלות (שו"ע שם. כה"ח שם).

מותר לעשות כל מלאכת דבר האבד כל היום, גם בעצמו (שו"ע שם סע' כג).

מתוך דברי הרב אפשר להסיק שאם המפעל שלכם עלול להפסיד בגלל שאין עובדים יש בכך 'דבר האבד'.

את יכולה להסכים לבוא אחר הצהרים כשאין שום ברירה והיעדרותך תגרום הפסד משמעותי לך או למקום העבודה שלך.

חשוב לציין נוהגים גם שלא לכתוב בתשעה באב.

אולי יש פתרון אחר כשאין עובדים בתשעה באב: לסגור את מקום העבודה בתשעה באב?

עייני באריכות
http://www.yeshiva.org.il/midrash/1633

http://www.yeshiva.org.il/midrash/3810