תכלת רמב"ם

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 24/07/16 11:53 יח בתמוז התשעו

שאלה

לרב שלום אם אני שם חוט רמב"ם בתכלת בציצית, אבל אמרו לי שעדיף לעשות ראב"ד, א זה אומר שלרמב"ם זה טעות?

איך להתנהג בעניין החוטים האלה במה שיש לי ומעכשיו והלאה?

תודה רבה !!

תשובה

שלום

אין דבר כזה לומר על הרמב"ם טעות. אולי אין הלכה כמותו לפעמים, אך דבריו הם דברי אלהים חיים.
שיטת הרמב"ם בקשירת התכלת היא שיטת חלק מהתנאים, לענ"ד גם דעת האר"י היתה שהתכלת הוא אחד משמונה, כך עולה מדברי מהרח"ו בשער הכוונות.
אולם הגר"א סבר כראב"ד, והוא בתראה לכל אלה וראה דבריהם ולא סבר כמותם, ולכן הלכה כגר"א ויש להטיל חוט שלם דהיינו שניים משמונה תכלת. האר"י אמנם הסביר שם שאחד משמונה תכלת ע"פ הסוד, אך המעיין יראה שעם אותם מקורות של דבריו אפשר להסביר מדוע שניים משמונה תכלת, וכפי הנראה כך הבין הגר"א לעומתו באותם מקורות. זאת בנוסף למה שכתב ביהל אור ששם משמע גם שני חוטים תכלת.

מה שיש לך כבר רמב"ם תשנה לראב"ד ע"י שתתיר את הקשר, ותקשור לחצי החוט תכלת חצי נוסף של תכלת ותשוב ותקשור כגר"א.
אם אין לך כסף, אפשר להשאיר את החוט שכבר יש לך כשיטת הרמב"ם, ובלבד שיש קשר עליון לפני הכריכות.

כל טוב