השמדת ישראל

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 25/06/16 23:43 יט בסיון התשעו

שאלה

שבוע טוב כבוד הרב

כשהשם רצה להשמיד את ישראל בחטא המרגלים, הוא רצה להתחיל את העם שוב ממשה. אז כולם היו לויים?

שאלה נוספת, איך השם מתרצה מיד כשמשה מבקש?

תשובה

שלום

א. נשיא יהודה ונשיא אפרים היו נשארים גם הם עם משה ואהרון, שהרי לא חטאו במרגלים. ומכאן שנציגים משבט לוי, יהודה ואפרים היו נשארים כגזע להתחיל שוב את האומה, לא רק לוי.
יתכן שגם הנשים של כלל ישראל היו ניצלות משום שלא חטאו, ויתכן שהיו נפגעות משום שהן כלולות בבעליהן ומשניתנה רשות למשחית לחבל אינו מבחין וכו'.

ב. משה הוא אחת ממידות ד', וכפי שהדין מופיע לקטרוג משה מופיע לרחמים. כל עוד לא נגזירה גזירה, ד' נועץ במשה לאחר הקטרוג ועניינו יטה את הכף במשפט העליון בתפילה מדין לרחמים. מכאן המהירות, שהיא ההכרעה לאחר שמיעת שני הצדדים- המקטרג ומשה.

כל טוב